Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Nytt år med gränser och begränsningar

Annons

Vi lever inte i ett gränslöst samhälle. Vid uppvaknandet den 1 januari passerade vi en tidsgräns med nytt årtal, nya lagar och förhoppningsvis även med nytt hopp och nya föresatser. Annars var det som vilken annan morgon som helst.

Tidsgränser är administrativa liksom geografiska gränser. Bilar vi mellan Västerås och Örebro eller fjällvandrar mellan Sverige och Norge märks knappt gränsövergångarna.

Andra gränser påverkar oss påtagligt, såsom mellan sommar och vinter, frisk och sjuk, bruk och missbruk, jobb och arbetslöshet eller liv och död. Här kan vi själva i viss mån påverka utvecklingen.

2008 förflyttades gränser i världsekonomin på ett omtumlande sätt. Gamla sanningar ändrades. Vi har exempelvis vant oss vid att investeringar i bostäder och aktier oftast varit lönsamma. Har vi nu sålt en villa och köpt aktier har plötsligt privatekonomin försämrats. Har vi sålt aktier och köpt en villa kan den ha förbättrats. När förändringar av gränser ändras snabbt drabbas vi av panik och söker bota symptomen

genom att göra ont värre.

Pensionsfondernas stora andel aktier gör att fondernas värde åtminstone temporärt krymper. För att vi skall ha framtidstro måste huvuddelen av våra företag överleva som en nationell räddningsväst. Det finns förutsättningar att genomlida det ekonomiska stålbadet om vi rättar våra munnar efter matsäcken. Företag måste investera innan vinsterna fördelas i utdelningar och löner. Som privatpersoner bör vi oftare spara innan vi köper.

Det blir ett kärvt 2009, men vi kan trygga framtida välfärd bortom nuvarande ekonomiska begränsningar.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons