Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsfristen för att rädda planeten börjar löpa ut

Annons

Klimattoppmötet i sydafrikanska Durban blev inte den julklapp världen behöver. Vi fick ett hafsigt inslaget paket utan ett konkret innehåll som får bukt med klimatförändringarna och räddar människor som drabbas av klimat-katastrofer och våra barns framtid. Nu måste Sverige och andra rika länder ta hotet på allvar och omsätta löftena i konkret handling.

Intresset från EU:s statschefer för klimatmötet var skrämmande litet. Inte heller Sveriges stats-, utrikes- eller finansminister visade engagemang under det kritiska läget i förhandlingarna utan twittrade om annat eller gick på Idolfinalen i Globen. Det vittnar om att politikerna inte förstår att många svenskar tar klimatförändringarna på stort allvar.

Det visar inte minst en ny Sifoundersökning. 82 procent anser att klimatförändringarna är ett allvarligt hot mot mänskligheten. 75 procent är beredda att göra uppoffringar och anser att de politiska besluten är otillräckliga för att avvärja hoten klimatförändringarna innebär.

Den här bilden bekräftas under mina resor i Sverige. Kvinnor, män, gamla och unga vill bli involverade i klimatarbetet. Frågan de ställer är: Var är politikerna, visionerna och besluten som gör det möjligt?

Klimatförhandlingarna gav några resultat: En andra Kyotoperiod kan påbörjas. Stora utsläppsländer gick med på förhandlingar om ett gemensamt avtal för alla länder. Den Gröna klimatfonden, som är viktig för fattiga länders klimatarbete, ska etableras. Men resultaten uteblev om vi ser till åtaganden om utsläppsminskningar och stöd till utvecklingsländer. Målet för ett nytt färdigt avtal är skjutet till 2020, vilket är skrämmande långt fram i tiden. De låga målsättningarna gör det svårt att hålla temperaturökningen under två grader, vilket vi måste för att inte klimatkatastroferna ska eskalera.

Avtalet som det nu ser ut innebär att människor i fattiga länder fortsätter att betala priset. Så behöver det inte vara! Politikerna kan fylla Durbanavtalet med ett ambitiöst innehåll. Sveriges miljöminister Lena Ek (C) gjorde ett gott arbete för Kyotoprotokollet och den Gröna klimatfonden. Men hon måste få sällskap av Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt.

Det finns tre saker Sverige måste göra för att bli ett föredöme i klimatarbetet:

w Leva upp till löftena om att minska utsläppen i Sverige utan att exportera dem till fattiga länder.

w Slå vakt om EU:s ingångna allians med de minst utvecklade länderna och ö-stater som är mest utsatta för klimatförändringarna. Visa trovärdighet i den alliansen.

w Se till att Gröna klimatfonden får riktiga pengar för klimatarbete i Syd. Borg och Reinfeldt måste sluta bromsa innovativa finansieringsformer som är förutsägbara och genereras med säkerhet. Det räcker inte med vaga förhoppningar om att marknadsmekanismer i klimatavtalen ska klara finansieringen. Sverige måste också leva upp till löftet om nya pengar och inte använda ordinarie bistånd.

Tidsfristen för att rädda planeten börjar löpa ut. Nu är det upp till regeringen att ta ansvar och driva klimatfrågorna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons