Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans kan vi skapa den stad vi vill leva i

Annons

I ungdomen läggs mönster som varar hela livet. Tyvärr är risken för ungdomar i Västerås stor att dessa mönster är negativa och dessutom svåra att bryta.

Rapport efter rapport ger samma dystra bild; Vår stad ligger i Sverigetoppen sett till andelen ungdomar som konsumerar för mycket alkohol, missbrukar andra droger och begår brott. Tillgången och användandet av narkotika i Västerås ökar bland gruppen ungdomar och unga vuxna, ungdomar i länet dricker mest alkohol i landet och fler unga tjejer söker hjälp för alkoholproblem.

Dessutom, eller som en följd av detta, har antalet polisärenden med personer under 25 år nästan trefaldigats under 2000-talet och fler ungdomar säger sig också ha begått brott jämfört med ungdomar i närliggande län. Därtill vet vi att många ungdomar upplever psykisk ohälsa och har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Dyster läsning, men agerar vi i dag kan vi vända trenden. Tillsammans kan vårt engagemang stödja ungdomen, vår framtid, och i stället skapa en positiv samhällsutveckling.

Fakta talar för sig själv och går inte längre att ignorera. Vi står inför en tuff men inte omöjlig utmaning. Det är dags att ställa oss frågan vilken sorts stad vi vill ha i framtiden. Det borde ligga i allas intresse att förebygga de problem som uppstår om vi inte genast agerar.

Vilken sorts stad vill Västerås företag och politiker visa upp för potentiella medarbetare och inflyttande familjer? Det handlar om att skapa en trygg, säker och attraktiv stad. En stad där man vill bo, en stad man vill flytta till och jobba i. Viljan finns bland både näringsliv och offentlig sektor och mycket gott har redan gjorts.

Men faktum kvarstår, en kraftsamling krävs i dag och vi måste tillsammans agera med verkliga åtgärder. Med vår gemensamma kraft kan vi hjälpa denna grupp som är i akut behov av stöd, hjälp och uppmuntran.

Vi tror på uppsökande och förebyggande arbete. För att stoppa den negativa utvecklingen är det av yttersta vikt att ungdomarna möts i sin egen miljö. Tillsammans med ungdomarna ska vi skapa mötesplatser och verksamheter som är anpassade efter deras behov och önskemål.

Med syfte att stärka ungdomarnas självkänsla och självbild ska vi göra det möjligt för dem att bygga tillit och relationer med vuxna människor. Relationer som måste bygga på respekt och förståelse för deras situation.

Detta arbete kräver samverkan och ett ärligt engagemang från kommun, polis, skolor, fritidsgårdar, föreningsliv och inte minst stadens företag. Näringslivet har stora möjligheter att ta ett bredare samhällsansvar och med stödjande insatser bidra till samhällsbyggandet. Tillsammans kan vi fånga ungdomar i risk-zonen i tid och skapa den stad vi vill leva och verka i. Men det måste göras nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons