Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtklimat ger resurser till välfärd

Annons

I lördags kom s-paret Sven-Erik Österberg och Ulla Persson igen - den här gången utan bistånd från biståndsminister Carin Jämtin.

Att jag i VLT den 22 september hänvisade till Kjell-Olof Feldts bok blev tydligen en nagel i ögat. Det avfärdas med att det var 15 år sedan och således väger lätt. Mellan raderna antyds tvivel om den före detta finansministerns trovärdighet som sanningsvittne sedan han lämnat regeringen.

Jomenvisst! Det måste svida i skinnet på de rättrogna, när en gammal sosse av Kjell-Olof Feldts kaliber tar bladet från munnen och avslöjar de rosenskimrande inslagen i s-valrörelsen 1988 som bedrägeri. Väger det lätt? Fan tro't!

Däremot väger förstås s-trions debattinlägg den 20 september tyngre. Inledningen om den borgerliga regeringen går ju tillbaka bara 13 år!

Man kan möjligen hoppas att socialdemokraterna lärt något av läxan från 1980-talet, men det får vi se när deras valfläskproduktion kommer i gång på allvar inför valet 2006.

Sven-Erik Österberg och Ulla Persson sätter full sysselsättning som mål och därmed ökad välfärd. Fattas bara annat! Det ska tydligen i första hand ske genom mer skattepengar till den offentliga sektorn - som redan nu kostar 1 200 miljarder årligen. De menar att fler i arbete där ökar efterfrågan på varor och tjänster, "vilket även kommer den privata sektorn till godo". En liten släng av sleven till det privata näringslivet, kan tänka, som är penningpungen för den offentliga sidan.

Visst måste vi ha fler som tar hand om sjuka och andra vårdbehövande. Lärare och poliser inte att förglömma. Men under socialist/kommunistisk regim har det skapats en administrationsapparat som relativt sett är dyrast i Europa (600 miljarder om året). Där finns det uppenbara möjligheter att spara, bara viljan finns. Är det rimligt med en kvarts miljon anställda hos 250 (!) statliga myndigheter, varav 50 nya de senaste fem åren?

Nog vore det en nåd att stilla bedja om att Sven-Erik Österberg och Ulla Persson plus deras mäktiga meningsfränder slutar betrakta den ofantliga offentliga sektorn som alltings frälsare. Varför inte skapa ett tillväxtklimat som uppmuntrar till nyföretagande - nu på europeisk bottennivå - och som får småföretagen att växa och blomstra. Skulle någon råka bli rik på kuppen kan ni väl stå ut med det trots er socialistiska ideologi. Se dem inte enbart som skatteobjekt som ska jagas med blåslampa. Det är ju ändå det privata näringslivet som ska ge oss resurserna till den offentliga sektorn och en bättre plats i välfärdsligan.

TORD SÄFVESTAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons