Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Salzmann (m): Därför är avknoppningar effektiva

Min artikel om avknoppning har både väckt debatt både från Lars Pettersson (v) samt från Lennart Jansson (västeråspartiet). Deras utgångspunkter är totalt diametrala men båda missar några väsentliga punkter:

Annons

1. Den demokratiska processen förhindrar snabba och effektiva beslut som behövs för att driva affärsverksamhet. Nya större investeringar behöver alltid beslutas av kommunfullmäktige. Båttrafiken hade aldrig blivit prioriterad för investeringar i nya båtar men med den nya utföraren som bara har att prioritera sin verksamhet får verksamheten utvecklas.

2. Privata företag har samma lagsystem att verka på som kommunala bolag men ett privat bolag har en styrelse som är utsedd på kompetens meriter medan kommunala bolag har styrelser utsedda baserade på partipolitisk tillhörighet. Detta gör att kommunala bolag generellt inte drivs med samma fokus på affärsverksamheten och ofta blir tjänstemanna styrda.

3. Beslutsfattande i kommunala organisationer är ofta betydligt långt bort från verksamheten vilket gör att medarbetare inte känner samma delaktighet. Stora organisationer som till exempel Prosaros har att ta andra hänsyn än vad som behövs inom det privata näringslivet trots att de skall verka på samma marknad som exempelvis skolmarknaden.

4. Avknoppningar är per definition medarbetare som vill driva samma verksamhet i egen regi eftersom de tror att de kan både göra det kvalitetsmässigt och effektivare än den kommunala organisationen. Lagen om offentlig upphandling förhindrar kommunen att överlåta sådan verksamhet utan att göra en upphandling, vilket gör att ett initiativ från enskilda medarbetare kan leda till att en helt annan aktör tar över verksamheten.

5. Kommunal verksamhet får inte bedrivas utanför kommunens gränser och i princip utan vinstsyfte. Det gör att marknaden är begränsad och att investeringsbehov aldrig kan mötas utan det kräver alltid nya skattemedel. Vissa tjänster kräver ett större marknadsområde för att kunna bedrivas effektivt. Den kommunala begränsningen gör att det ofta blir dyrare och mer ineffektivt än när privata aktörer bedriver verksamheten eftersom utvecklingsresurser kan slås ut på en större marknad.

Avknoppningar är ett bra sätt att få mer kvalitet och resurser för samma medel. Mitt uppdrag som politiker är att vårda våra skattepengar och utnyttja dem på bästa sätt. Avknoppningar är en bra metod att uppfylla det målet.

Tomas Salzmann

ordförande

tekniska produktionsstyrelsen

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons