Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomträtter riskerar bli dyrare

Västeråsare som äger hus med tomträtt bör vara oroliga, menar Villaägarnas riksförbund. 

Annons

Inga klara besked om tomträttshyrorna samtidigt som friköpspriset riskerar att höjas. Det är vad närmare 5 500 familjer i Västerås kan räkna med under kommande mandatperiod. Det framgår av en enkätundersökning som Villaägarnas Riksförbund genomfört till de politiska partierna inför höstens kommunalval.

När marktaxeringsvärdena stiger höjs tomträttshyrorna. Då kan enskilda familjer lätt komma i kläm. Så har det sett ut i Västerås tidigare.

När Villaägarna slog larm om chockhöjda tomträttshyror och friköpspriser i Västerås efter 2009 års taxering blev resultatet begränsade hyreshöjningar och fryst friköpspris. Inför förra valet lovade partierna att inte höja friköpspriset för småhustomträtter under den här mandatperioden. Det var klokt.

Fryst friköpspris är ett bra sätt att skapa trygghet för tomträttshavare i Västerås, men efter valet riskerar friköpspriset att höjas. Det är bara moderaterna som vill behålla dagens friköpspris, 65 procent av 2006 års marktaxeringsvärde.

Tomträttshyror och friköpspriser hänger ihop. När tomträttshyrorna stiger är friköp den möjlighet som finns att komma ifrån otryggheten med tomträtt. Om Västerås kommun skulle höja friköpspriset samtidigt som hyrorna stiger så hamnar den enskilde i ett skruvstäd. Villaägarna uppmanar kommunpolitikerna i Västerås att inte låta det ske.

Samtidigt måste man som tomträttshavare i Västerås räkna med att friköpspriset kan komma att höjas under kommande mandatperiod. Om man vill se om sitt hus bör man anmäla sitt intresse för friköp nu. Nästa småhustaxering genomförs redan 2015.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons