Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Hober: Alla är människor - inte brukare

Annons

Jag är säker på att en kommun som har en fungerande skola och en fungerande omsorg är en bra kommun. Det är enkelt att konstatera att varje stadsdel har sin egen karaktär. Vi vet alla att Bäckby har haft dåligt rykte på olika sätt, liksom att Viksäng har haft ett positivt.

Det viktigaste är hur befolkningen i respektive stadsdel ser på sin skola. Då krävs det att skolledningen engagerar föräldrar i arbetet. Om en dialog uppstår kommer många positiva idéer att förverkligas - man blir stolt över sin skola. Framför allt tror jag att idrottsprofilen på Viksäng har blivit en sådan sammanhållande faktor.

Det gäller naturligtvis för varje skola att hitta sin egen profil och förankra den i närområdet.

När det gäller omsorgen om äldre och funktionshindrade är det viktigt att hitta en fungerande policy: en mänsklig och varm inställning - hos tjänstemännen! Nyligen såg jag ett inslag i tv från ett äldreboende i Danmark. Hela vården och omsorgen styrdes av en chef, som tydligen hade fria händer att göra det som var mänskligt och glädjeskapande. Allt genomsyrades av en generositet och värme.

Jag har egna erfarenheter av hur omsorgen om funktionshindrade fungerar. Jag har oavbrutet försökt få chefstjänstemän att förstå hur viktigt det är att behandla olika grupper av äldre mänskligt och varmt. Jag tänker på dementa och autistiska personer som inte kan verbalisera sina önskemål och synpunkter på vården. Hur ska den vården kunna fungera varmt och mänskligt?

Ta bort ordet brukare! Inom vårdapparaten genomsyras språket av detta fasansfulla ord. Man avhumaniserar dessa människor och använder "brukare" i stället för, just det, gamla och sköra människor, autistiska personer utan språk och förmåga att delge omgivningen vad de önskar.

Som gode män och föräldrar har vi försökt få dessa lägre chefstjänstemän att förstå vad som är mänskligt och gemenskapsskapande. Vi får då genast motfrågor eller kommentarer såsom "Är ni aldrig nöjda?" och "Vi har alltid ett brukarperspektiv" eller att personalen är "personal - inte vänner".

Varje sunt tänkande människa inser att den gemenskap som uppstår mellan dessa grupper av omsorgstagare och personal får karaktären av "vänskap" - inte ett "brukarperspektiv". Här vill jag dock poängtera att personalen inom äldrevård och omsorg om funktionshindrade gör ett otroligt bra och värmande arbete som sällan belönas. Men chefstjänstemän på lägre nivå vet inte vad det handlar om! Människorna är "brukare" inte svaga och sköra människor, som behöver värme och omtanke!

Mitt förslag är: Låt alla chefstjänstemän få en Praovecka på gräsrotsnivå vartannat eller vart tredje år, så att de inte glömmer bort vilka de beslutar om! Det vore nyttigt att få hjälpa till att tvätta gamla och funktionshindrade, försöka förstå de "stummas" önskemål och framför allt också förstå den värme och gemenskap som behöver förmedlas inom omsorgen!

Alla är människor - inte brukare. Den praokostnaden kommer man att tjäna in mångdubbelt på varmare arbetsmiljö och ökad trivsel inom stadsdelen. Alla blir stolta när skola och omsorg sköts på ett förnämligt och mänskligt sätt!

Torsten Hober

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons