Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafik för tillväxt ? och medborgarna!

Annons

Sker denna förstoring av de så kallade funktionella arbetsmarknadsregionerna med hjälp av kollektiva färdmedel så bidrar det också starkt till att tillväxten blir av den hållbara arten. Mot denna bakgrund har den utdragna budgetprocessen för Västmanlands Lokaltrafik (VL) varit oroväckande.

Budgeten är nu antagen. Den ger ett litet, men viktigt utrymme för att utveckla trafiken vilket är så oerhört viktigt för regionen och dess invånare. Men det har varit en lång väg till detta beslut. På senare år har det etablerats en praxis om att lands-tinget står för hälften av ägarbidraget och kommunerna delar på den andra hälften. Då skulle de sent inkomna första beskedet från landstinget, givet att kommunerna fortsatt matcha landstingets nivå, inneburit både ett stopp för all utveckling av trafiken, men också direkta nedskärningar av den trafik vi idag har.

Det är därför glädjande att landstinget övertalats att höja sin nivå en smula mot att kommunerna tredubblar den höjningen. På så sätt får vi till stånd att befintlig trafik räddas och en viss utveckling kan göras framöver. En utveckling som gör att vi något närmar oss den nivå på kollektivtrafiken som våra jämförbara grannlän Örebro och Sörmland har sedan lång tid tillbaka. Detta beslut för 2007 ska dock inte blandas ihop med diskussionerna om att längre fram ska landstinget ta hela ansvaret för regional buss- och tågtrafik mot att kommunerna tar över det fulla ansvaret för den lokala trafiken.

I arbetet för att bygga ett ännu bättre Västmanland var den extra bolagsstämman den 2 juni ett litet, men viktigt bidrag. Utan att någon inblandad ska förhäva sig har vi dock lyckats klara ut en del problem, pratat ihop oss och samlat oss till ett beslut. De inblandade parterna är att gratulera till detta - men allra mest de invånare som på detta sätt får större möjligheter att förverkliga sin bild av var man vill bo, arbeta eller studera och kombinera dessa saker på det sätt man själv önskar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons