Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre orkesterchefer: Satsa mer på musikstaden Västerås!

För invånarna i en stor stad som Västerås är det självklart att man behöver mer än ett jobb och tak över ­huvudet för att må bra. Utbudet av kultur och nöjen hamnar högt när man ­mäter en orts attraktionskraft.

Annons

Vårt område, musiken, är en källa till återhämtning där man kan tanka ny energi och inspiration. Därför är den ett viktigt inslag i en expanderande stad.

Under hösten har en utredning gjorts av vad en heltidsanställd orkester skulle innebära. Den är beställd av kommunstyrelsen för att ge ett bra beslutsunderlag i frågan om ökat ekonomiskt stöd. Vi som har följt Sinfoniettan under totalt nio år, gläds åt att politikerna tar tag i frågan.

2001 togs ett stort steg på vägen mot en heltidsorkester. Västerås Sinfonietta, en av Sveriges äldsta orkestrar, stod utan konsertlokal och dess framtid var oviss. Då valde Västerås stad att i samverkan med Aros Congress Center satsa på ett nytt konserthus. Sett i backspegeln gjorde man helt rätt. Västerås beröms i dag i hela landet för sitt fantastiska konserthus. Frågan om en heltidsorkester aktualiserades då, men man hade verkat för en heltid under många år dessförinnan. Det finns flera skäl till att en heltidsorkester nu borde bli nästa steg:

Västerås bör kunna erbjuda ett stort utbud av kultur för att resten av Sverige ska se hur staden har utvecklats och anpassats till dem som bor här idag. Mindre orter som Gävle och Falun har idag heltidsorkestrar och kan erbjuda ett större musikutbud än Västerås.

Västerås Sinfonietta är en av få klassiska orkestrar som går mot strömmen och har en växande publik, när andra kämpar med vikande publiksiffror. Sinfoniettans verksamhet står dessutom för en stor del av besöken i konserthuset. Det handlar alltså inte om att rädda en tynande orkester utan att utveckla en framgångsrik verksamhet.

Västerås Sinfonietta har som mål att bli västeråsarnas "husorkester". Som heltidsorkester kan den erbjuda ung som gammal möjligheter att ta del av musiken. Konserter riktade till nya grupper kan erbjuda fler vägar in till konserthuset. Fler samarbeten med andra aktörer och fler speltillfällen utanför konserthuset gör att vi kan möta människor runt om i staden och länet.

Åtta år efter beslutet om ett nytt konserthus har vi gått från en hotad orkester till en framgångsrik Sinfonietta i ett hyllat konserthus. Vår förhoppning är därför att våra politiker nu visar den framåtanda och handlingskraft som behövs för att lyfta Västerås ytterligare som musikstad och ger sitt stöd till en heltidsorkester.

Rikard Gateau

orkesterchef för Västerås Sinfonietta

Fredrik Andersson

orkesterchef Kungliga Operan,

orkesterchef, Västerås Sinfonietta, 2003-2007

Hanns Rodell

program- och planeringschef

Sveriges Radios Symfoniorkester,

orkesterchef, Västerås Sinfonietta, 2000-2003

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons