Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två val men samma frågor

Nyligen presenterade vi i Vänsterpartiet vår valplattform till riksdagsvalet. Samtidigt drar nu valrörelsen i gång inför EU-valet.

Annons
EU-fråga. Kan ett frihandelsavtal EU/USA ge Carema, numera Vardaga, rätt att stämma om välfärdsvinster stoppas?

För oss är det tydligt att det är samma frågor som avgör i båda valen. Vinster i välfärden, jämställdhet och trygga jobb är viktiga i riksdagsvalet – men de är lika viktiga i EU-valet.

I vår valplattform är vinster i välfärden den centrala frågan. Välfärden ska finnas till för alla de som behöver den, inte för några riskkapitalister att tjäna pengar på.

Därför vill vi sätta stopp för vinstuttag från skola, vård och äldreomsorg. Vi ser gärna personalkooperativ, ideella stiftelser eller företag utan vinstintressen, men de ska inte få plocka ut vinster.

Men frågan om vinster i välfärden gör det också viktigt att rösta i EU-valet. Just nu förhandlar EU och USA om ett frihandelsavtal som kan ge företag rätt att stämma Sverige om våra demokratiska beslut gör deras vinst mindre.

Det skulle kunna ge det amerikanska riskkapital-bolaget som äger Carema en möjlighet att stämma Sverige om vi förbjuder vinster i välfärden. Eftersom EU-parlamentet ska besluta om avtalet är det avgörande hur väljarna röstar i EU-valet.

För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige självt ska få avgöra frågan om vinster i välfärden. Varken EU eller riskkapitalbolagen ska kunna bestämma över det.

På område efter område i vår valplattform till riksdagsvalet har vi förslag för att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män. Kvinnojourerna måste få ett ordentligt statligt stöd till det viktiga arbete de utför.

Vi behöver införa en rätt till heltid, vilket är en viktig jämställdhetsfråga eftersom det framför allt är kvinnor som tvingas arbeta deltid. Vänsterpartiet satsar på att höja lönerna i lågavlönade kvinno- dominerade yrken.

Även i EU står jämställdhetsfrågorna i centrum för oss. När de konservativa och högerextrema partierna växer behövs det röster som står upp och försvarar kvinnors rättigheter.

Aborträtt, trafficking och mäns våld mot kvinnor är områden där vi gör skillnad.

Ett tredje område som blir viktigt både i riksdagsval och EU-val är frågan om trygga jobb. Man ska inte behöva ha visstidsanställning år efter år på samma arbetsplats utan att få fast tjänst.

Ingen ska sparkas och ersättas med bemanningsföretag. Alla som arbetar i Sverige ska ha schyssta villkor och omfattas av svenska kollektivavtal, oavsett om man kommer från Eslöv eller Estland.

Men för att få en ordentlig arbetsrätt och trygga jobb måste vi driva det både i riksdagen och i Bryssel. EU ska inte pressa på oss försämrade villkor och lönedumpning.

Egentligen är det ganska lätt. Både EU-valet och riksdagsvalet handlar om höger eller vänster, om ökade orättvisor eller jämställdhet.

Vänsterpartiet vill att varken Sverige eller Europa ska styras av girighet och jakten på pengar. Ett samhälle där vi bryr oss om varandra är ett bättre samhälle.

Jonas Sjöstedt (V) partiledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons