Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Den svenska s-skolan en framgångssaga?

Annons

Anders Teljebäck är inte litet fräck. Han beskriver den svenska skolan som - ja just det - en framgångssaga. Det gör han efter att först ha refererat till statistik som visar hur på tok för många elever som 2007 gått ut grundskolan med oacceptabelt dåliga resultat.

Kanske helt omedveten om motsatserna i sin retorik, och knappast som ett uttryck för sund självkritik, skriver han längre fram i artikeln att "vi social-demokrater naturligtvis ser de problem som finns i skolan i dag". Dessa problem är således något som skapats av yttre, ej påverkbara omständigheter och inte av en socialdemokratisk, kravlös och naiv skolpolitik.

Vidare fortsätter Teljebäck på det gamla s-temat om att krav och redovisning/uppföljning av nådda resultat leder till sortering. Att den grövsta och mest skadliga sorteringen av unga människor uppstått genom s-politikens naiva inställning skriver han inte ett ord om. Inställningen att alla skall genomgå lika utbildningsprogram och att de som inte klarat detta på grundskolenivå, ändå skall utsättas för förnedringen och självkänslodödaren att kastas in i nästa nivå, den teoretiska gymnasieskolan , där kunskapsunderskottet och underlägsenheten ytterligare accentueras, om detta skriver Teljebäck ingenting. Var tror han att dessa utsorterade ung-domar, som misslyckats i såväl nivå ett som två, hamnar i samhället?

Med denna politik har socialdemokraterna effektivt konserverat och förstärkt klasskillnaderna. Bland oss 40-talister från arbetarhem var det mycket vanligare att göra den så kallade klassresan. Därtill uppmuntrades vi, inte alltid från hemmiljön, men väl av en s-styrd skolpolitik som ställde krav och som uppmuntrade till kunskap och som dessutom stimulerade genom goda ekonomiska studiestödsvillkor. Det sistnämnda tydligen bortglömt av såväl socialdemokrater som borgerlighet. Men det var då det.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons