Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Eko-brott och rörliga mål på flygplatsen

Kommunledningen har ytterst ansvaret för flygplatslekstugan

Annons

Förlustaffär? Vad göra med flygplatsens underskott?

EKO-brottsmyndigheten har inlett förundersökning mot förra ordföranden i flygplatsstyrelsen Lena Söderberg för misstanke om brott mot aktiebolagslagen. Mer specifikt gäller det om Söderberg har agerat på riktigt sätt, då beslut om Nextjet-avtalet fattades.

Nog är det en smula ironiskt att misstanken gäller det formella handhavandet av underlag inför beslutet och alltså inte innehållet i det ödesdigra och kostsamma avtalet. Det är således inte olagligt att fatta hur dåliga beslut som helst, men olagligt kan det bli om det fattas på fel sätt.

Man kan faktiskt inte låta bli att tycka litet synd om Söderberg. I första hand förtjänar hon ju enligt min mening klander för att den styrelse hon ledde, har åsamkat skattebetalarna en kostnad om 25 miljoner bara i detta ärende och därtill ytterligare 40 miljoner för övrig vanskötsel av bolaget.

Men för dessa misstag blir konsekvensen endast att styrelsen och VD inte beviljas ansvarsfrihet för sin skötsel av bolaget under 2016. Något skadeståndsanspråk kommer nog inte ägarna att resa, de är ju i högsta grad medskyldiga

Vi vet ju inte vad den inledda förundersökningen kommer att utmynna i. Säkert är dock att Söderberg, den styrelse och den VD hon ledde hann med att visa upp många prov på sin bristande kompetens. Man undrar hur tydligt hon själv kände att hon inte räckte till för uppgiften och hur mycket övertalning som krävdes från partitoppen för att förmå henne att åta sig kamikaze-uppdraget.

Av stora misslyckanden minns vi förutom det olycksaliga Nextjet-avtalet framför allt den svårbegripliga rekryteringen av VD Anders Gärdström, som i omgångar förde alla bakom ljuset med fejkad CV och som också satt vid spakarna det år då förlusterna blev rekordhöga 64 miljoner kronor. Varningsklockorna dånade men Anders Teljebäck, Lena Söderberg och stadsdirektören Bo Dahllöf valde att slå dövörat till. Här liksom i fallet med Nextjet-avtalet bistod den sistnämnde med råd. I bägge fallen stjälpte stödet mer än det hjälpte.

Nextjet-avtalet skulle säkerligen ha blivit lika dåligt, även om det fattats på korrekt sätt med kompletta underlag till alla ledamöter. Söderberg och styrelsen var ivrigt påhejade av kommunledningen att söka expansion och utveckling av verksamheten och förstod nog aldrig vad de gav sig in i.

Intressant att läsa i VLT nyligen om partiledarnas mål för flygplatsens ekonomiska utveckling. Ett underskott om 20 miljoner 2019 tycks vara en gemensam nämnare för styrkvartetten (numera exklusive MP) och Moderaterna verkar vara av samma åsiktMålen har alltså skjutits på framtiden och det är långt ifrån första gången vi ser detta ske.

Den visan har upprepats i decennier. Vad ska få oss att tro att de nu uttalade målen ska vara definitiva?

Och vad blir konsekvensen om man inte uppfyller detta mål? Blir det i så fall en sedan länge erforderlig och ordentlig strukturanalys baserad på verkliga förutsättningar med de kostnadsbegränsande åtgärder som med säkerhet torde följa därav, eller fortsätter man bara med taktiken att skjuta målen på framtiden och gödsla med mer skattebetalarpengar.

Slutligen har det tack och lov gått upp för MP att denna sorgliga historia aldrig tar slut. Men Elisabet Unell (M) envisas med att näringslivet behöver och vill ha en flygplats med reguljär trafik, trots att representanter för detta näringsliv gång på gång har förnekat något sådant behov.

De verkligt skyldiga till att lekstugan med flygplatsen kostar oss skattebetalare så mycket pengar år efter år är således kommunledningen med Anders Teljbäck (s) som den tongivande och ytterst ansvarige. Lena Söderbergs och övriga styrelsens ansvar ligger faktiskt främst i att de åtagit sig ett uppdrag som de saknade kompetens för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons