Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Flygplatsens - vara eller inte vara

Annons

De senaste dagarna har såväl kommunalrådet Elisabeth Unell (m) som flygplatsbolagets vd Mikael Nilsson kommit till tals i VLT med anledning av förra årets förlust, som blev rekordstor - hela 23 miljoner.

Den förstnämnda glider undan frågorna om framtiden och den senare är som vanligt hoppfull: "nästa år går det bättre". Den förstnämnda har säkert politiska skäl för att vara dunkel, den senare har inga konkreta skäl alls för sin hållning. Samma visa har vi ju hört i hur många år som helst, även före Nilssons tid.

Den som egentligen borde träda fram och ge sin syn på läget och utsikterna är verksamhetens högste ansvarige, nämligen dess styrelseordförande Per Vannesjö (m). Efter alliansens valseger 2006 och sitt eget tillträde sade han: "Det blir min och den nya styrelsens uppgift att åstadkomma en vändning". Och i intervjun räknade han upp åtgärder och skäl för att uttrycka

denna trosvisshet. Visst vore det av intresse att höra vad Vannesjö har att säga nu.

Om man efter 18 månader av ett så kallat "turn around-arbete" inte ser någon resultatförbättring eller några tydliga, konkreta tecken på en reell vändning, ja då är projektet enligt min erfarenhet bortom all räddning och det är vansinne att fortsätta att kasta in nya friska pengar.

Alliansregeringens skattesänkning för förvärvsarbetande som lär uppgå till i genomsnitt en tusenlapp, den förbrukas via kommunalskatten till stor del av den kommunala alliansens, liksom den tidigare vänsterkoalitionens, oförmåga eller ovilja att fatta det slutliga nedläggningsbeslutet. Och för icke förvärvsarbetande är flygplatsunderskottet en ren pålaga utan några fördelar i retur.

Att politikerna tvekar beror enligt Unell på att frågan är komplex och mångfacetterad. Hon nämner bland annat kopplingen till utbildningen av piloter och tekniker på Hässlö. Kanske är det så att politikerna tycker att priset 20-30 miljoner är värt att betala år efter år bara för att få ståta med en flygplats?

Personligen tror jag att ytterligare en faktor vägs in i den politiska ledningens uthållighet, nämligen prestigen. Det vore ju en nesa att kasta in handduken, att ge upp, och så leker man vidare med skattebetalarnas pengar.

Jag tycker att, om man nu anser sig ha så gott om pengar, så borde man i stället satsa dem på förbättrad, billigare och tätare kollektivtrafik med Arlanda. Där finns valfriheten och därifrån när man med direktflyg ett stort antal destinationer i Europa och övriga världen.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons