Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Kommunerna behöver inga nya pengar

Det började med Folkpartiet, Kristdemokraterna såg sig tvingade att haka på och nu senast kunde inte ens de normalt så ­försiktiga Moderaterna stå emot, utan gick ut och lovade miljarder kronor till kommunerna.

Annons

Efter alla år och tester med statliga stöd till kommunerna i form av exempelvis ”Wernerssonpengar” som skulle gå till skolans utveckling och ”Perssonpengar”, som också var så kallat riktat stöd, borde väl alla veta att en krona till kommunerna är en förlorad krona.

Det kommunala självstyret förhindrar alla sådan riktade insatser att gå dit där det var tänkt. Kommunpolitikerna hittar alltid hål att stoppa pengarna i och onödiga projekt att satsa på. Historien ger tydliga belägg för detta.

Så länge som kommunpolitikerna inte förmår att sanera sina yviga budgetar och effektivisera sin administration och överflödiga byråkrati borde de inte få några nya krisbidrag. 

När jag senast i detta forum avkrävde den politiska ledningen i stadshuset kraftfulla åtgärder för att minska byråkratin och den administrativa överbyggnaden kom ett svar från centerpartisten Lars Kallsäby med innehållet att allt var gott, att man inte kunde göra mer och, hör och häpna, att man avsåg att avstå från skattehöjningar, trots att sådana skulle vara gynnsamma för konjunkturen. Om det varit Lars Ohly som yttrat sig på det viset hade det varit normalt, men att sådana idéer kommer från en av borgerlighetens främsta företrädare i kommunen är mer än uppseendeväckande. 

Börsföretagen har i denna kris visat att man trots minskade omsättningar kunnat upprätthålla resultaten på en hygglig nivå. Recepten har varit stenhård kostnadskontroll och effektivisering. Den konsten kan man inte i kommunen. Den byråkratiska överbyggnaden står där alltför nära den politiska ledningen, vilket tycks förhindra de radikala beslut som situationen verkligen behöver. Man vågar helt enkelt inte dra den skarpa gränsen mellan nödvändiga och icke nödvändiga kostnader. 

Nollbasbudgetering förslogs en gång av Västeråspartiets grundare och ledare Lennart Jansson, men det visste ingen i kommunledningen vad det var.

När besparingar måste till drabbar de alltid personal i fältorganisationerna, som dagisfröknar, lärare och personal i omsorgen. De människorna har ju inga personliga relationer till den politiska ledningen, de är snarare anställningsnummer. Där är det lättare att visa sig kraftfull.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons