Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Liberalernas dilemma

Annons

Agneta Berliner (fp), en av länets riksdagskvinnor, redovisar den 30 juli det svåra dilemmat att välja mellan åtgärder syftande till att gagna rikets säkerhet och den liberala grundsynen innehållande skydd av individens frihet, okränkbarhet och integritet.

Först valde hon det ena, men balansen måtte ha varit hårfin, för en månad senare gick hon och fem partikamrater ut offentligt och sa, att de ångrat sig. Nu var de emot lagen även efter de justeringar propositionen fick efter några andra frondörers protester.

Nu vill jag gärna tro att Berliner som en sann liberal var motståndare redan i den första omgången, men att hon då hukade sig under den partipiska som gruppledaren i hennes parti, Johan Persson lät vina över huvudena på eventuella avvikare. Och kanske inget fel i den anpassningen.

När partiledningar, statsminister och övriga regeringsföreträdare briljerar med det ena stolpskottet efter det andra och genom ideliga självmål är på väg att förlora matchen mot en passiv socialdemokrati som saknar spelidé och bara slår kontringar, men ändå är på väg mot seger. ja då är det väl bra med någon mittfältare som försöker hålla ihop laget.

Det hade varit klädsamt om Berliner i sin omfattande litania hade låtit oss veta varför hon egentligen röstade som hon gjorde.

Vidare undviker Berliner nogsamt i sin långa exposé att vidröra frågan om misstanke om brott för att tillåta FRA:s spaning. Det var ju det kravet som de sex oppositionella såg som ett minimum för att ställa upp på en modifierad lag. Fick de inte gehör för det kravet, skulle de (åtminstone vissa av dem) kunna rösta med oppositionen. Därmed visade de sex att de inte alls hade förstått syftet med lagen. Med misstanke fastställd har ju ärendet blivit något för polisen och FRA:s spaning är redan överspelad.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons