Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Hedman: Smartare att satsa på cykelbanor

Annons

Nu är våra politiker ute och cyklar - rent bokstavligt. Nej, inte har kommunalrådet Elisabeth Unell (m) låtit sig påverkas av klagande medborgare på cykel, när man nu har beslutat att lägga tio miljoner till det ursprungliga anslaget på samma belopp för underhåll av stadens cykelbanor.

Att falla undan för sådant tryck kunde ju tolkas som svaghet eller att man inte varit tillräckligt vaksam på problemen. Så beslutsunderlaget har man skaffat sig genom att själv ta sig en cykeltur.

Med denna extraordinära insats är budgeten för underhåll av cykelbanorna ungefär lika med den nya förlustprognos som styrelsen för flygplatsen just släppt. När jag riktat kritik mot slöseriet på flygplatsen har det bemötts av såväl styrelsen som stadshustoppen med att infrastruktur är ett måste, en förutsättning för tillväxt och välfärd och att man måste satsa på bland annat cykelbanor trots att dessa är olönsamma enligt gängse budgetprinciper.

Till stor del är ju detta också sant, men inte självklart. Bara något kan sättas under rubriken infrastruktur, tror politikerna att det är oantastligt och detta faktum utnyttjas in absurdum inte minst när det gäller flygplatsen.

Flygplatsens resenärer är till endast 5 procent västeråsare, medan cykelbanornas brukare torde vara västeråsare till mycket nära 100 procent. Att satsa på cykelåkning torde vara en av de mest miljövårdande och klimatskyddande insatser politikerna kan göra, att satsa på flygtrafik är rena motsatsen.

Att kasta in pengar i flygplatsbolaget år efter år innebär att man med västeråsarnas skattepengar betalar en global och vinstrik flygoperatör för att denne ska erbjuda folk från Stockholm, Bollnäs och Borlänge billiga resor till London. Då kunde man ju lika gärna satsa på cykelbanor i Stockholm, brobyggen i Bollnäs och telenät i Borlänge. Det är ju också satsningar på infrastruktur som inte kommer västeråsarna till del.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons