Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Magnusson: Sura storsatsar på fiber – hur ska det gå till?

Politikerna har tappat greppet

Annons

Suravision har sålts till IP Only

I VLT 1 november säger ledande politiker i Surahammar att kommunen ska bli ett föredöme i Sverige. Som nybliven Sura-bo ställer jag mig mycket tveksam till att den ambitionen kommer att förverkligas.

1 maj 2017 sålde Surahammars KommunalTeknik AB dotterbolaget Suravision AB till IP-Only Networks AB, som i ett kundmeddelande 2 maj skriver följande: Syftet med förvärvet är dels att bygga ut fibernätet i Surahammars tätort och dels erbjuda samtliga hushåll och företag utanför tätorterna fiberanslutning.

Jag hade i slutet av april köpt en fastighet i Sura ansluten med fiber och kabel-TV till Suravisionen. Inför flytten till Sura sökte jag få klarhet i vilka tidsplaner IP-Only har och mejlade därför en direkt fråga till dem 15 augusti. Svaret som kom efter två veckor var: Vi har dragit oss ur detta område och kan således ej erbjuda fiber från oss.

2016 byggde Bredbandsbolaget ett fibernät i Surahammar och anslöt ett stort antal hushåll under hösten. I dagarna fick jag ett erbjudande från dem att ansluta mig till det facila priset 21.900 kronor under förutsättning att jag samtidigt tecknar bredbandsavtal med dem, annars kommer enbart installationen att kosta 24.900 kronor.

För att kunna ta ställning till erbjudandet kontaktade jag åter kundtjänsten hos IP-Only. Efter 20 minuters väntan i telefonkö fick jag tala med en handläggare som uppenbarligen inte hade någon kunskap i ämnet.

Efter att flera gånger har konsulterat en kollega meddelade han slutligen att Suravisionen kommer att läggas ned av IP-Only och att jag inte kommer att kunna erhålla deras tjänster i framtiden! Han rekommenderade mig att anlita andra nätoperatörer och nämnde Telia som såvitt jag känner till inte har för avsikt att bygga ett nät i vår del av kommunen.

Samtidigt bygger IP-Only ett fibernät i andra delar av Surahammar där ett stort antal flerfamiljshus kommer att anslutas, men de befintliga kunderna är man tydligen inte intresserad av att behålla!

Vid försäljningen av Suravisionen förefaller inte politikerna i Sura ha ställt några konkreta krav hur IP-Only ska vidareutveckla verksamheten för att uppnå målet att kommunen ska bli ett föredöme i Sverige.

Det förefaller snarast som om man känner sig nöjda med att ha blivit av med Suravisionen på ett smidigt sätt och att den framtida utvecklingen får ske helt på marknadsaktörernas villkor. Man har uppenbarligen avhänt sig alla möjligheter att styra utvecklingen, något som knappast kommer att placera Surahammar på fibertoppen bland landets kommuner!

Ulf Magnusson

Läs mer: Fiberbeslut klubbades

Debatt: Vart tar miljonerna vägen?

Debatt: MP: Bredbandet i Surahammar blir dyrt för skattebetalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons