Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla-Brita Arnör: Vill vi ha ett blandmuseum?

Jag blev alldeles förskräckt när jag för nyligen sedan läste artikeln ”Det slitna har blivit fint” i VLT.

Annons

Kontentan av den var att industristaden har en tom industribyggnad som plötsligt kan bli ett eventuellt stormuseum på Karlsgatan. Stadens industrihistoria skulle kunna flytta in i denna byggnad, ett nytt museum, och det skall vi vara tacksamma för, säger konsthistorikern Carl Magnus Gagge. Men vill vi västeråsare verkligen ha ett blandmuseum?

Gagge, som är chef för Slottsmuseeti Västerås, har inte mäktat flytta tillbaka museets skatter, som samlats i en byggnad i Hallstahammar under reparationen av Slottet. Beror det på att han är bosatt i Gävle? Jag känner till, att Länsmuseet hade lokaler på skilda håll under reparationen av Slottet, men där finns källarlokaler, och varför kan inte Rikssalen komma till bruk för annat än akademimiddagar? Det är bara att transportera hem forntidsskatterna, som då kommer i sin rätta historiskt klassiska miljö.

Nu när den förre landshövdingen Mats Svegfors inte längre bebor slottsbyggnaden kanske vi kunde få veta hur många kvadratmeter den omfattar i sin helhet för att kunna tillgodogöras för vårt efterlängtade länsmuseum. Ur ekonomisk synpunkt skulle det i princip inte kosta Västerås något. Jag väntade ivrigt på invigningen för tre år sedan, då man haft god tid på sig att göra transporter och inflyttning av kulturhistorisk natur.

I stället blev det fotoutställning och Tunaguldet, som är det enda länsmuseet visar nu av historisk karaktär plus leksaksbilar, dockor och föremål av privat karaktär. Slottet är kulturellt och historiskt viktigt sedan Gustav III:s tid. Han lät både bygga om och bygga till det. Ett modernt och betydelsfullt år är 1966 då Västmanlands länsmuseum flyttade in.

I närheten av Västerås slott vid Fiskartorget ligger ännu en anrik byggnad, nämligen Västerås Konstmuseum som byggdes 1860 till dåvarande Rådhus men invigdes 1972 till konstmuseum. Bredvid ligger Västerås stadshus. Här finns alltså tre kulturbyggnader som en triangel, och mellan dem flyter Svartån elegant och bildar en ljuvlig naturidyll. Här finns inga skrämmande industribyggnader eller trånga gator. När jag läste Kersti Bergolds detaljrika presentation av Konstmuseets nya chef, Susanne Eriksson, blev jag mycket glad, ty denna dam framförde här den idé som många västeråsare bär på, nämligen att bygga till Konstmuseet på baksidan i Vasaparken.

En utbyggnad vore en förnämlig lösning, dels för att mer konst kan visas för stadens invånare, dels för att den moderna konsten centraliseras i en egen större byggnad, och man skapar inte ett blandmuseum. Man njuter separat som i Stockholm.

Konstmuseets källare har en trivsam kafeteria av kulturhistorisk design med servering och ger en stimulerande paus av intellektuell och lekamlig natur.

En mindre och lämpligare byggnad för industrimuseum vore teknik- och idrotts fula byggnad på Djäkneberget. Och hur blir det med Kokpunktens framtid? Där passar ett museum, eller hur? Västerås vackra, klassiska byggnader måste få användas i sitt nuvarande ändamål.

Ulla-Brita Arnör

filosofie magister

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons