Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (S): Ge ungdomarna jobb och hopp!

De borgerliga partierna vann valet 2006 bland annat på att man hade ett budskap om utanför-skap och att man skulle satsa på att få flera i jobb. Man talade också om att sämre trygghet och sänkta ersättningar skulle ge flera jobb.

Annons

Vi vet hur det blev. Det blev färre jobb, inte fler. Det blev fler i arbetslöshet och utanförskap, inte färre.

Ungdomarna är den grupp som är mest illa utsatta för den borgerliga politiken. Ofta när jag träffar unga västeråsare får jag höra om deras oro över att inte få ett jobb, att de mot sin vilja måste söka socialbidrag och att de bär på känslan av att samhället övergett dem.

Den svenska ungdomsarbetslösheten tillhör nu de absolut högsta i Europa. Den ökar också fortfarande. Svenskt Näringsliv, som knappast hör till de främsta supportrarna till mitt parti, varnade i början av december för att ungdomsarbetslösheten kan bli skyhög de närmaste åren.

Det moderata statsrådet Sven-Otto Littorin har trött och uppgivet talat om ”några skitår” på arbetsmarknaden. Men det har inte varit skitår för alla med den borgerliga regeringen. Den rikaste tiondelen har i stället haft guldår när moderaterna fått styra och ställa. Och det har skett samtidigt som regeringen jagar arbetslösa och sjuka med blåslampa.

Mönstret går igen i Västerås stad. Det fattas pengar och därför måste det sparas

heter det. Och allra mest ska det sparas på barnen i förskola och fritids. Bristen på pengar skylls på finanskrisen och bankirerna i New York. De ”glömmer” att deras egna skattesänkningar bety-der 65 miljoner kronor mindre till barn, ungdomar, äldre och funktionshindrade.

Vi socialdemokrater vill satsa på de unga västeråsarna. Därför har vi tillsammans med Vänsterpartiet lagt fram förslag om en rad insatser för jobb och utbildning riktade till ungdomarna.

Ett kunskapslyft för ungdomar, ökade resurser till vuxenutbildningen och en satsning på stu-dierådgivning finns bland våra förslag. Vi vill även öka insatserna för att ge ungdomar praktik och arbete. Vi vill också ha ett traineeprogram, fler lärlingsplatser och fler sommarjobb.

Vårt förslag kostade 50 miljoner kronor, eller nästan lika mycket som den borgerliga majori-tentens skattesänkning. Men majoriteten röstade ned vårt förslag. Sänkt skatt var viktigare för de borgerliga än åtgärder för att skapa jobb åt de unga västeråsarna.

Jag anser att de gör en felaktig prioritering. Ungdomarna är framtiden, och fram-tiden måste vi värna om.

Västerås unga behöver inte fler ”skitår”. Oavsett om de finns på Bäckby, Skallberget, Bjur-hovda eller en annan stadsdel behöver de bara en sak: En politik i Sverige och Västerås som tror på och tar till vara politikens möjligheter, en politik som ger de unga både jobb och hopp!

oppositionsråd

Västerås

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons