Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (s): Ingen insyn bakom stängda dörrar

Annons

Det är märkligt att se hur den moderatledda majoriteten i Västerås stad, och särskilt Göran Landerdahl (fp), slingrar sig från söndagsavtalet om Eskadern.

Här sitter förtroendevalda från majoriteten med Landerdahl och Ragnhild Källberg, ordförande (fp) för Strategiska fastigheter respektive för individ- och familjenämnden, i spetsen och skriver avtal en söndagskväll. Inga av stadens tjänstemän fick vara med. Oppositionen fick inget veta förrän bläcket torkat.

Majoritetens och särskilt Landerdahls agerande med söndagsavtalet är självsvåldigt. Självklart och med all rätt har den sprillans nya arbetsmetoden kritiserats av stadsjuristerna Staffan Larsson och Lena Grapp.

Några söndagsavtal utan närvarande tjänstemän och utan insyn från oppositionen har aldrig gjorts upp när vi socialdemokrater haft ansvaret för ledningen av Västerås stad.

Söndagsavtalet luktar även svågerpolitik. Flera av dem som var aktiva i föreningen bakom Eskadern hör hemma i och är aktiva i det borgerliga lägret. Tomas Salzmann och Mona-Britt Källbäck är valda för moderaterna i bland annat kommunfullmäktige. Jan Rejdnell är gift med folkpartiets riksdagsledamot Agneta Berliner.

Man kan inte undgå misstanken att de berörda sett Eskadern och de hemlösas svåra situation som en affärsidé. Varför tecknar man annars ett avtal där en tilltänkt föreståndare för Eskadern till och med ska få bonus om platserna är välfyllda med hemlösa?

Hemlöshet och utanförskap hör inte hemma i ett modernt välfärdssamhälle. Därför var vi positiva till att pröva idén om ett boende för hemlösa i Eskadern. Men genom majoritetens agerande finns det en risk att de hemlösa kommer i kläm.

Hade vi socialdemokrater hittat på ett söndagsavtal utan tjänstemän, utan insyn för oppositionen med en organisation inom arbetarrörelsen hade den moderatledda koalitionen tjutit som ulvar.

Men nu gick det så bra att skriva avtal bakom lyckta dörrar. Precis som i fråga om försäljningen av Mimers hyresrätter. Helt klart är vi oroade, inte minst på grund av det

demokratiska underskott som majoriteten skapar

genom sitt agerande.

En soppa är en soppa även om den är kokad på en spik. Nog skulle det vara dags för kommunfullmäktiges förtroendevalda revisorer att granska hur majoritetens soppkok om Eskadern har gått till.

Ulla Persson

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons