Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (s): Kommunerna är nästa krisbransch

Just nu kan vi läsa sida upp och sida ned om varsel, neddragningar och konkurser i bil- och verkstadsindustrin och byggsektorn. Och det är allvarligt - väldigt allvarligt - när vi månad efter månad sedan i höstas ligger på 16 - 20 000 varsel om uppsägningar varje månad.

Annons

När uppsägningarna förverkligats, när arbetslösheten och utanförskapet växer så det knakar - ja, då blir det mindre pengar till välfärden i kommuner och landsting.

Många landsting runt om i Sverige är redan nödlidande och måste säga upp medarbetare för att klara ekonomin. Det betyder självklart sämre hälso- och sjukvård.

Kommunerna blir nästa krisbransch. Sveriges kommuner och landsting kom med en ny mycket dyster skatteprognos för åren 2009 och 2010 för ett par veckor sedan.

Konkret innebär prognosen att den kommunala välfärden försämras. Kommuner kommer att tvingas till uppsägningar och stora besparingar inom exempelvis förskolan, skolan, omsorgen om äldre och funktionshindrade och många andra områden.

För Västerås stad betyder SKL:s nya prognos ett minus med ytterligare minst 183 miljoner kronor för de båda åren. Summan motsvarar omkring 500 medarbetare hos Västerås stad.

Välfärd kostar. Men den borgerliga regeringen och majoriteten i Västerås sänker hellre skatterna än att se till att det finns pengar till att betala vad välfärden kostar. Det är en djupt oansvarig politik som kommer att leda till att det blir stora revor i välfärden.

Socialdemokraterna i riksdagen har länge krävt att statsbidragen till kommunerna borde höjas kraftigt för att lindra kommunernas stora ekonomiska problem. Hittills har den högerledda regeringen inte gett några besked alls om statsbidragen till kommunerna.

Under tiden börjar besparingarna i den kommunala välfärden. Vikarierna får gå, timanställda kallas inte in och visstidsanställda får inte förlängda förordnanden. Fler och fler tjänster sätts även ut på deltid.

Hittills har den moderatstyrda majoriteten i Västerås stad varit tyst och passiv. Men nu måste de fem partier som styr staden ge klart besked. Vilka krav ställer ni på regeringen? Hur tänker ni klara omfattningen och kvaliteten i den kommunala välfärden i Västerås?

Hur många fler barn blir det i förskolans barngrupper? Hur många fler elever per lärare blir det i grundskolan? Vad händer med hemtjänsten? Hur många fler västeråsare ska få sin försörjning av socialbidrag? Kommer hålen i gatan att lagas? Vilka idrotts- och fritidsverksamheter får stryka på foten?

Ulla Persson

Oppositionsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons