Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlätta bekämpningen av nya droger

Annons

Den 30 januari svarar Thure Jadestig på min tidigare debattartikel angående snabbspår för narkotikaklassning. Vi i folkpartiet liberalerna har med växande oro noterat hur drogtillverkare och säljare kan kringgå svensk lagstiftning och sälja sina preparat lagligt till våra barn och unga. Exempelvis köper ungdomar i dag helt lagligt olika typer av narkotiska preparat över internet eftersom myndigheterna inte hinner klassificera nya och modifierade droger i tid.

Rörligheten inom den europeiska unionen och den ökade globaliseringen är i grunden något mycket positivt, men det ställer också krav på att vi anpassar oss för att möta nya utmaningar. För att tackla dagens narkotikaproblem krävs insatser på många olika områden. Tull och polis måste bli bättre på att samarbeta med sina kollegor i andra länder och med övriga svenska myndigheter.

Missbruksvården måste utvecklas och upplysningsaktiviteterna ute i våra skolor får inte avstanna. Vi måste också se till att lagstiftningen ger myndigheterna de verktyg de behöver för att effektivt bekämpa drogerna.

Jadestig föreslår att riksdagen genom årliga hearings ska bestämma vilka preparat som ska narkotikaklassas. Jag tycker att ett sådant system är allt för trubbigt och långsamt. Dessutom finns ju myndigheter som läkemedelsverket och folkhälsoinstitutet till just för att utföra uppgifter av teknisk natur. Vi riksdagsledamöter måste våga erkänna att vi inte har tillräckligt med expertkunskaper för att kunna hantera sådant på ett bra sätt.

Vad gäller lagstiftningen anser jag alltså att myndigheterna även framöver ska vara de som ska hantera narkotikaklassningen av olika preparat. Detta fungerar dock tyvärr inte tillfredsställande i dag. Därför vill folkpartiet på kort sikt införa ett snabbspår för klassning av narkotika just för att snabbt kunna ge tull och polis möjlighet att bekämpa nya preparat eller modifierade varianter av befintliga droger. I dag kommer nya droger in i landet där bara någon liten beståndsdel ändrats så att den inte ska omfattas av narkotikaklassningen.

Exempelvis tvingades tullen i Malmö släppa igenom 25 kilo av det amfetaminliknande preparatet TFMPP eftersom preparatet inte hade klassats som narkotika. Folkpartiets förslag om snabbspår innebär att myndigheterna kan ställa ett sådant preparat under kontroll tills det är klarlagt om det ska narkotikaklassas eller inte. Detta ger tull och polis möjlighet att beslagta preparatet.

På lite längre sikt vill folkpartiet dock göra en mer omfattande översyn av narkotikalagstiftningen. I stället för att som i dag klassificera ett antal enskilda ämnen, vill vi klassificera narkotiska preparat gruppvis. Detta görs i en lång rad andra länder eftersom det underlättar med klassning av nya droger och därmed ger tull och polis möjlighet att ingripa snabbare mot nya narkotiska preparat.

@Byline - endast namn:

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons