Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersökning: Våld och öppettider på restauranger

Politiker i våra kommuner ställs av och till inför frågan om hur länge restaurangerna skall hållas öppna.

Annons

Med tanke på befarade problem med alkoholen kan debatten bli yvig. En gedigen vetenskaplig undersökning, som kan vara till ledning för de politiska besluten, har för en tid sedan publicerats i den vetenskapliga tidskriften Addiction (Rossow, Norström: The impact of small changes in bar closing hours on violence. The Norwegian experience from 18 cities; Addiction:mars 2012 volym 107 sid 530)

Addiction är en mycket högrankad tidskrift. Det innebär att artikeln granskats och godkänts för publicering av kvalificerad vetenskaplig expertis. Undersökningen bygger på 774 observationer av hur våldet utvecklats efter utökning eller minskning av restaurangernas öppettider inom tidsintervallet klockan 1 till klockan 3 på natten. Det studerade utfallsmåttet var antalet polisrapporterade våldshändelser i stadskärnan mellan klockan 22 på kvällen och 5 på morgonen under veckosluten. Uppgifterna är hämtade från 18 större norska städer.

Artikeln visar att förlängning av öppettider genomsnittligt leder till utökat våld medan reduktion av öppettider leder till minskat våld. En nyckelsiffra är att en ¿timmes utökad öppettid i genomsnitt ger en 16 procentig ökning av våldshändelser.

Resultaten är inte överraskande med tanke på kända samband mellan alkohol och våld. De har hög trovärdighet.

Restaurangers öppettider är en återkommande fråga i det politiska arbetet i många kommuner. Det är därför tillfredsställande att denna gedigna faktabakgrund publicerats. Vid politiska ställningstaganden i dessa frågor bör undersökningen kunna vara till god hjälp. Alkoholkulturen i Sverige och Norge är ju ganska lika och med all sannolikhet är därför resultaten överförbara på svenska förhållanden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons