Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unell slår in öppna dörrar

Utökad grundbemanning vid våra skolor och förskolor är ett sätt att klara vikarieförsörjningen i framtiden.

Annons

Det är vi och Elisabeth Unell, som skrev den 3 februari, helt överens om. Just nu pågår en utredning om helheten kring bemanningen på skolor och förskolor. Att i det läget fatta beslut om att helt lägga ned det som i dag heter Bemanningscentrum för skola och förskola menar vi är att gå händelserna i förväg.

Skolnämnderna har under de senaste åren tryckt på för att få till stånd en förbättrad personalsituation och att vikarier i våra verksamheter ska få bättre arbetsvillkor. Till exempel har vikarietillsättning via sms upphört. Mycket har hänt men en hel del återstår att göra.

Utredningen där verksamheterna är representerade tillsammans med de fackliga organisationerna kan mycket väl komma fram till att det är en god idé att vid sidan om fasta vikarier ha kvar ett bemanningscentrum som med hög kompetens klarar de situationer som inte klaras med ökad grundbemanning.

I avvaktan på utredning har nu rekryteringen av vikarier speedats upp, behörighetskrav tillfälligt förändrats vilket innebär att till exempel de som går en lärarutbildning kan vikariera i verksamheterna och skolorna getts möjlighet att direkt anställa pensionerade lärare.

Vi vill avvakta utredningens förslag innan vi tar ställning till Bemanningscentrum vara eller inte vara. Därför avslag på Elisabeth Unells motion.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons