Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UNF: Kommunerna bör samarbeta mer med ungdomar

Ungdomens Nykterhet-förbund har granskat utelivet för unga i Sverige. 139 av landets kommuner svarade och endast 47 fick godkänt.

Annons

Det är positivt att nästan alla kommuner erbjuder fritidsgårdar eller liknande nyktra mötesplatser. Tillgången varierar runt om i landet och allt för få har öppet under fredags- och lördagskvällar då de behövs som mest.

Kommunerna kan bli mycket bättre på att nå ut till unga för att på så sätt förebygga alkohol och droganvändning. Vi vet att var femte ung i åldern 16-19 år dricker alkohol för att det inte finns något annat att göra. Detta är en ålder då många har sin alkoholdebut och vi vill uppmana kommunerna att förbättra utelivet för denna bortglömda åldersgrupp.

Västerås kommun fick totalt poäng 3,7 av 5 möjliga. Det är ett gott betyg för en stor kommun och vi vill tacka Västerås Stad för ett bra arbete med ungas uteliv. Det finns ett antal förbättringsområden att ta lärdom av och vidta åtgärder inom. Vi hoppas att Västerås kommun inte nöjer sig med 3,7. Vi vill att kommunen utökar fritidsgårdarnas öppettider, utvecklar utbudet och ger mer resurser för att nå ut till fler ungdomar.

Vi vill uppmana kommunen att göra en översyn av ungas uteliv, se över möjligheterna till fler nyktra mötesplatser i varierad form (till exempel kostnadsfria sportevenemang, musikspelningar, LAN, bidrag till ungdomsprojektn eller utökade öppettider för fritidsgårdar och ungdomshus) och bjuda in unga så att de får uttrycka sina önskemål.

Arbeta tätt med elevråd, skapa ungdomsråd och för dialog med ungdomsföreningar. Bjud in ungdomar till dialog eller besök skolorna kontinuerligt för att hålla er uppdaterade om de behov som finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons