Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga allergiker: Vi vill också kunna äta ute!

Trenden bland ungdomar är att allt fler äter mat ute. Det är kanske en lyx man vill unna sig eller ett sätt att få ihop en allt mer stressig vardag.

Annons
Vad innehåller maten? Allergiska ungdomar skall kunna ta del av restaurang- och kafékulturen, precis som andra unga, utan att riskera att bli sjuka, skriver Madeleine Pettersson. foto: scanpix

 En del menar att det är en statusmarkör att visa upp sitt matintresse, andra att restauranger och krogar har blivit en naturlig mötesplats.

Fler och fler intresserar sig för maten och råvarornas kvalitet, ursprung och närings-innehåll. Frågan om livsmedlen tillkommit under rättvisa och hållbara villkor, är andra aspekter av maten som efterfrågas allt mer av oss konsumenter. Medvetenheten och kraven på maten ökar hos människor i allmänhet.

Oavsett anledning till att allt fler väljer att äta ute frågar vi oss: är det en vardagslyx som alla människor kan unna sig? Nej, tyvärr är det inte så. Trots ökat fokus och intresse för mat är det fortfarande svårt för födoämnes-allergiker att få sina krav på restaurangmat tillgodosedda. Riksförbundet unga allergiker anser det vara mycket anmärkningsvärt att restaurangbranschen inte kommit längre inom detta område, trots att vi nu gått in i 2000-talets andra decennium.

Överkänslighet mot livsmedel är vanlig hos barn och unga. Omkring en tiondel av alla barn drabbas av någon typ av livsmedels-allergi. I tonåren lider cirka 15 procent av överkänslighet mot något födoämne, såsom ägg, nötter eller soja. Ofta räcker det med att få i sig mycket små mängder av ett så kallat allergen, till exempel jordnötter, mjölk eller soja för att utlösa en svår allergisk reaktion. Det kan räcka med att samma slev används i flera grytor eller att skärbrädan inte är tillräckligt ren.

Ansvarsfullhet och noggrannhet är därför ledord vid tillagning av allergikost. Många allergiker avstår från att gå ut och äta av rädsla för att restaurangpersonalen inte ska ta deras allergi på allvar eller sakna den kompetens som krävs för att laga mat åt födo-ämnesallergiker.

Så skall det inte behöva vara. Det är faktiskt varken dyrt eller besvärligt att laga mat till personer med allergi eller annan överkänslighet. Det krävs bara lite extra eftertanke.

Var och en ansvarar förstås själv för vad hon eller han äter. Så måste det vara. Men ett stort ansvar vilar också på restaurangerna. Restaurangerna måste ha tillräcklig kunskap om vad maten de lagar och serverar inne-håller och ha tillräckligt stort kunnande om födoämnesallergier. På så vis kan de ge sina kunder korrekt information om matens innehåll och ursprung, för att allergikern själv skall kunna ta ställning till om hon eller han kan äta där.

Astma- och allergiförbundet har därför utformat ett system för att kvalitetssäkra restaurangers rutiner, för att öka tryggheten för människor med matallergier. Det handlar inte bara om hur man lagar maten utan lika mycket om kommunikationen med gästerna och hur råvaror och redskap hanteras. McDonald’s är den första restaurangkedjan att erhålla logotypen Tryggare mat, som är symbolen för att de genomgått denna certifiering .

Riksförbundet unga allergiker tycker att det är en självklarhet att allergiska ungdomar skall kunna ta del av restaurang- och kafékulturen, precis som andra unga, utan att riskera att bli sjuka. Ju mer kunskapen om födoämnesallergier ökar, genom till exempel Tryggare mat, desto mer ökar möjligheten för oss unga allergiker att leva ett så normalt liv som alla andra. En rättighet tycker vi!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons