Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna behöver riktiga arbeten!

Annons

Arbetslivsminister Hans Karlsson har varit i Västerås som VLT rapporterade om den 25 oktober. Det är betecknande för hans förslag att komma tillrätta med arbetsmarknaden är ett sysselsättningspaket och mera lagar och pålagor för företagarna. Det är väl inte sysselsättning som våra ungdomar behöver utan riktiga arbeten.

Här lanserar man sysselsättningsbidrag för 55000 personer, där merparten inte kommer att ha några fastare jobb efter utgången av övningen.

Det går ju stick i stäv med vad han säger; "Det är något knäppt när den ena ungdomen efter den andra inte kommer längre än till en tillfällig visstidsanställning och många startar sitt vuxenliv med arbetslöshet". Vidare säger han att "under tiden ska inte ungdomarna lämnas någon ro. De måste hålla uppe sin kompetens genom ständiga aktiviteter och praktik".

Så vad är det han erbjuder er alla ungdomar, som efter drygt 12 års studier går ut i arbetslivet vid 20-års-åldern, då ni vill planera för arbete, egen bostad, bil, familj och barn. Jo, plusjobb - hänga gardiner och dylikt, mera studier för att hålla uppe kompetensen genom ständiga aktiviteter och praktik (ofta statssubventionerad). Det är vad vår arbetslivsminister erbjuder i dag.

I Frankrike har man insett vådan av att inte få in ungdomar och arbetslösa i arbetet och infört en anställningsperiod på två år innan man kan påräkna fast anställning, vilket under första månaden gav 30000 nya jobb. Det är ett steg i rätt riktning - kanske det första. Den bör åtföljas av en omarbetning av Las och andra pålagor som läggs på företagarna, exempelvis medfinansiering av sjukförsäkringen. Den sistnämnda har Ove Jansson, regionchef för Företagarna, utvecklat i sin debattartikel i VLT den 30 september.

Vad gäller Las, så är det ju så att ingen av de ung-domar som inträder på arbetsmarknaden behöver någon Las. De behöver arbeten, gärna några arbetsbyten under de första tio åren (och varför inte senare också). Och alla ni som är 50+ och som har förlorat jobbet på grund av neddragningar eller företagsutflyttningar behöver inte heller ha livstidsanställningar utan arbete. Kvar finns ni mellan 30-50 år och frågan är väl om ens ni behöver Las. I dag sker ju omlokaliseringar/ändringar av företag och det är en chimär att facket är din bästa partner att tillvarata dina intressen.

Vad jag menar är att det behövs en helt annan arbetslagstiftning. Den vi har nu var bra när vi hade jobbintensiva industrier, men inte nu.

Det är fel att låsa in de anställda, med "sist in först ut"-regler. Det gagnar inte heller anställda som av olika anledningar inte hänger med i företagets utveckling, inte trivs och som inte kan erbjudas andra arbeten inom företaget. (Numera efterfrågar ju företagen den kompetens som behövs för kärnverksamheten och köper ofta in övriga tjänster). För dessa anställda vore det bättre med en rörlig arbetsmarknad där man får möjlighet att pröva sina kunskaper på ett arbete det är kul att komma till. För övrigt är det ju så att facket ofta förhandlar bort dessa turordningsregler och ordnar med avgångsvederlag. Den ordningen kunde ju hellre skrivas in i arbetslagen. Här behöver ersättningsnivåer kopplas till företagens ekonomiska möjligheter. Nya och små företag borde befrias från dylika kostnader.

Sist - men inte minst - vi behöver arbeten för hushållsnära tjänster, vilket också en del fackförbund förordar. Det är en bättre lösning än plusjobb och den kan ge alla som arbetar i den svarta sektorn med dessa jobb tillgång till riktiga jobb som innebär att de skulle kunna få såväl sjukförsäkring som pension.

Av vad jag hör och ser lever Hans Karlsson efter idealen att staten styr och tror sig sköta utvecklingen av företagande med lagar och påbud. Det är efter de socialistiska idealen att staten vet och kan bäst och nu också med hjälp av vänsterpartiet, som säger att "motorn i det svenska samhället är de offentliga arbetena som borde öka med 200000 jobb".

Inte undra på att Hans Karlsson inte lyckats med sitt jobb som arbetslivsminister. Hans bidrag i politiken renderar honom snarare titeln "arbetslöshetsminister".

Rune Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons