Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unionen: Omodernt om chefen ska bestämma omlöneförhöjning

Annons

Anders Lenhoff, chef för arbetsgivarorganisationen Almega Mitt, säger sig argumentera för en modernare lönebildning. Men den som synar argumentationen närmare måste tyvärr konstatera att det i själva verket handlar om motsatsen. För inte verkar det särskilt modernt att chefen ensam ska bestämma om du ska få någon löneförhöjning över huvud taget?

Nu påstår Lenhoff naturligtvis inte detta rakt ut, det skulle vara alltför utmanande till och med för en arbetsgivarorganisation. Nej, i stället maskerar han sin avsikt genom att hänvisa till en opinionsundersökning, där en majoritet av de tillfrågade uppges instämma i påståendet att "det är bra att lönen bestäms på mitt företag i förhandlingar mellan min chef och mig själv". 87 procent uppges anse att "det är bra att min lön bestäms av vilka arbetsuppgifter jag har och av hur duktig jag är".

Problemet är att Almega genom sina frågor och sina tolkningar av svaren riktar en kraftfull spark genom en vidöppen dörr. Vi är nämligen redan överens om i våra gemensamma avtal att det ska finnas samband mellan kompetens, skicklighet, prestation och löneutveckling och att det ska klargöras i lönesamtal. Vi är också överens om att lönen bör sättas efter lönesamtal mellan chef och medarbetare på arbetsplatsen.

Poängen är att Unionen dessförinnan vill komma överens med arbetsgivaren att alla medarbetare tillförsäkras en garanterad löneökning. Från Unionens sida anser vi detta är både viktigt och rättvist. Alla på en arbetsplats bidrar till företagets resultat. Almega däremot vill inte att en enskild medarbetare ska ha några som helst garantier om höjd lön. Chefen ska bestämma vilka som ska löneökning och vilka som ska bli utan.

Det är här skiljelinjen går mellan oss och vi tycker det vore snyggt om vår motpart redovisade det öppet och tydligt så medarbetarna kan bedöma argumentationen utifrån fakta. Almega vill låtsas som om chef och medarbetare har lika mycket makt. Unionen och dess medlemmar vet att så inte är fallet och därför vill vi ha avtal som balanserar detta.

Unionen är överens med sin motpart Almega att det krävs samarbete för att utveckla en modern och hållbar lönebildning. Unionen kommer som tidigare att ta sitt ansvar i detta arbete och medverka till lösningar som bidrar till en positiv utveckling av svenskt näringsliv. Men vi kommer aldrig att vika från ansvaret och uppdraget att trygga goda arbetsvillkor och en bra löneutveckling för varje medlem i Unionen.

Rolf Gårdnäs

regionchef

Unionen Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons