Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlingar bra för västeråsarna

Annons

Upphandlingar är ett viktigt instrument för Västerås stad när det gäller att kunna tillhandahålla en god service för stadens invånare. Rätt genomfört kan det innebära hög kvalitet till rätt pris.

Här måste vi bli bättre och ett steg är en handlingsplan för hur staden ska arbeta med upphandlingar.

Vid onsdagens kommunstyrelse presenterade vi i Västeråsalliansen ett antal konkreta åtgärder som vi vill ska följas upp för att förbättra stadens upphandling. Upphandlingar är svåra processer med omfattande moment och dokumentation.

Stadens ansvariga och vi politiker lär oss ständigt och det handlar om att hela tiden jobba för förbättringar. Vi behöver se till att fler kan lämna anbud och sikta mot att färre överklagar.

Genom en transparent process med dialog, förbättrad e-tjänst och likvärdig information till alla parter hoppas vi på att fler vill vara en del av Västerås stads upphandlingar.

Ett viktigt steg mot att få in fler aktörer och då även mindre aktörer är att dela upp upphandlingarna i mindre delar. Mångfalden ökar konkurrensen bland leverantörerna och leder till bättre kvalitet.

För att detta ska fungera är det viktigt med en tydlig rutin för uppföljning. Det handlar både om upphandlingarna, men även handlingsplanen och besluten som är kopplade till dessa.

Upphandlingar är bra för Västerås stad och det ska vi fortsätta med och gärna på fler områden än tidigare. Men då måste politiken och stadens tjänstemän som arbetar med upphandlingar ta sitt ansvar och säkerställa att det går rätt till och följs upp på ett korrekt sätt.

Västeråsalliansen lämnade därför in ett gemensamt yrkande som syftar till att säkerställa mångfald, kvalitet, uppföljning och mål.

På så sätt hoppas vi på att fler leverantörer än i dagsläget ska känna att det är värt att ta del av stadens upphandlingar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons