Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjuten skatt göder bostadsbubbla

Annons
Pengar på hög.  Gör ränteavdrag och  uppskovsregler att bostadsägarna ständigt blir rikare så länge bubblan inte brister?

Under senare tid har vi sett många ytliga artiklar från politikernas sida om hur viktigt bostadsbyggandet är för samhället, men inga praktiska och tekniska åtgärder redovisas. Senast i VLT den 12 april myntas begreppet ”Byggpakt” med många att men utan hur..

Bland fastighetsägare, byggare och tekniker säger många att det är pengarna som styr. I båda fallen vilseledande information.

Frågan som bör studeras är: Vad är det som styr pengarna och ekonomin i bostads- byggnadssektorn? Då finner man bland annat en medveten politik som syftar till att inflationen och priserna på bostäder ständigt skall öka mer än KPI i andra sektorer.

En inflation som gått 4-5 gånger fortare inom bostadssektorn än i andra sektorer. En inflation som styrs via statens gynnsamma subventioner av boräntor för eget ägt boende.

En inflation som dess-utom backas upp av bankerna när dom kan skuldsätta hushållen med lån som kan bli 43 procent högre än hushållens egen räntebetalningsförmåga, på grund av räntesubventionerna.

Med sådana gynnsamma bankvillkor och med den medvetna inflationspolitiken för eget ägt boende, är det helt logiskt att byggbolagen inte vill bygga hyresbostäder, som missgynnas av den rådande bank- och bostadspolitiken.

Bostadsinflationen drivs vidare uppåt genom att fastighetsskatten inte är relaterad till storleken och värdet på fastigheten. Ju högre pris desto mindre andel går till fastighetsskatt.

Dessutom lurar politikerna i folk att de alltid kan få mer betalt för bostaden i senare skeden. Medvetet skjuter beslutsfattarna över bostadsbubblan till ungdomen när de i nästa generation måste ta över ett bostadsbestånd till orimliga överpriser.

Även ”reavinstskatten”, som var tänkt att ersätta fastighetsskatten, driver på inflationen. Reavinstskatt i stället för fastighetsskatt gör att köparna inte kräver lägre priser eftersom de kan behålla reavinsten så länge som de, vid en senare flytt, väljer en allt dyrare bostad.

Även denna uppskovs-politik skjuter över bostadsbubblan på ungdomen i nästa generation

Nuvarande bostadspolitik leder också till att byggbolagen ”inte vill bygga, även om mark finns” (VLT 9 november 2013 sidan 5).

”Man är rädd för ett överskott”. Överskott i relation till vad, kan man undra, från bankernas utgångspunkt eller från hushållens utgångspunkt?

På sikt bör boräntesubventionerna och reavinstskatten tas bort och fastighetsskatten bör vara relaterad till priset på fastigheten. Då måste byggbolagen anpassa produktionen till en lägre kostnadsnivå.

Samtidigt blir det mer jämlika förhållanden för hyresgäster och för byggande av hyres- bostäder. Den primära drivkraften blir att hålla nere byggnadskostnaderna och öka antalet bostäder.

Inte som nu, där staten lockar byggbolag och banker att, via märkliga subventioner och upp- skjuten reavinstskatt, bygga färre och dyrare bostäder och att ständigt trissa upp bostädernas värde oavsett om de slits.

Några ändringar av bostadsfinansieringen vill dock dagens politiker inte arbeta för? Vill de tjäna grova pengar på att sälja sina gamla villor och bostadsrätter? Samtidigt kan de använda subventionerade banklån för annan konsumtion eller spekulation genom inteckningar och säkerhet i egen ägd bostad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons