Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel undersökning om diskriminering

Annons

De två nationalekonomer från Växjö universitet som söndagen den 18 mars på DN Debatt hävdar att privata och kommunala hyresvärdar medvetet systematiskt diskriminerar bostadssökande med arabiskt namn har inget fog för påståendet.Diskrimineringsfrågan är så viktig att den förtjänar en betydligt mer seriös debatt än den som artikeln ger uttryck för.

I artikeln påstår nationalekonomerna att "hyresvärdar systematiskt ignorerar personer med arabiskt namn".

De grundar denna anklagelse på ett så kallat fältexperiment, där de låtit tre "fiktiva" personer söka 500 lediga hyreslägenheter som utannonserades på internetsidan blocket.se.

De två nationalekonomernas slutsatser är helt missvisande av det enkla skälet att varken privata eller kommunala fastighetsföretag hyr ut sina lägenheter via

blocket.se. De lägenheter som annonseras på blocket.se är i stort sett bara lägenheter som en hyresgäst själv hyr ut i andra hand - troligen utan att ha fått hyresvärdens tillstånd.

Det är möjligt att det går att dra slutsatser om att dessa personer beter sig diskriminerande mot bostadssökande med arabiskt namn.

Men de två nationalekonomerna har definitivt ingen grund för sina svepande och grova anklagelser mot alla seriösa privata och kommunala hyresvärdar. Frågan om diskriminering är så viktig att den ska debatteras på ett betydligt mer seriöst sätt.

All förekomst av diskriminering är förkastlig, oavsett om den äger rum på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden eller på

annat håll i vårt samhälle.

Fastighetsägarna, som är en organisation för privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering på bostadsmarknaden. Fastighetsägarna har en tydlig policy mot diskriminering och olika undersökningar visar att den alldeles övervägande delen av landets fastighetsägare följer den. Vi arbetar hela tiden för att nå ut till alla medlemmar och uppmanar alla som känner sig diskriminerade att anmäla detta till antingen någon av våra ansvarsnämnder runt om i landet eller till DO (diskrimineringsombudsmannen). Det är viktigt att DO sedan driver fallen vidare i domstol så att vi får en tydlig rättspraxis och att sanktionerna mot dem diskriminerar blir kännbara.

Undersökningar som tar upp fall av diskriminering fyller en viktig funktion och kan vara bra verktyg när det gäller att belysa problematiken kring diskriminering. Men undersökningarna måste hålla så pass hög kvalité att de blir trovärdiga och hjälper till att motverka problemen.

Sista åren finns tyvärr alltför många exempel på undersökningar som hållit undermålig kvalité vilket gör att debatten snedvrids. Det är ingen inblandad betjänt av, allra minst de personer som faktiskt blir utsatta för diskriminering.

Krister Nilsson

Vd Fastighetsägarna Mellansverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons