Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usla IT-rutiner i Västerås stad!

Annons

Stölder av skoldatorer och Ipads väcker många frågor. Hur kan detta få fortgå och även tillåtas öka? Men det som får mig att gå i taket är att en elev och en rektor säger att all information som finns i datorn eller Ipad går förlorad i samband med stölden.

Är det sant att all information i form av skolarbeten och arbetsuppgifter försvinner, så har skolorna och Västerås stad ett allvarligt problem. För det normala är att det hela tiden tas backup på informationen eller att informationen finns i molnet.

Försvinner datorn eller kraschar hårddisken ska ingen information gå förlorad. Men av artikeln att döma saknas dessa rutiner i skolorna eller är dåligt kända.

Artikeln stärker mig i min uppfattning att Västerås stad har allvarliga IT-problem. Jag har tidigare i debattartiklar och interpellation lyft felaktiga datorupphandlingar med åtföljande problem.

Inom byggnadsnämndens ansvarsområde lämnade moderater och liberaler in ett nämndinitiativ för ett och ett halvt år sedan om att införskaffa en etablerad e-tjänst för bygglovshantering. Vi tänkte på tjänsten mittbygge.se som sedan flera år finns i de flesta större kommuner. Den används i Uppsala, Örebro och Linköping. Men ännu finns ingen e-tjänst för bygglovshantering på plats. Vi har fått krystade förklaring som byte av datorplattform och problem orsakade av outsourcing.

Det fordras en rejäl uppryckning. Utvecklingen går bara fortare och fortare. Det finns stora vinster såväl i kvalitet som pengar inom digitalisering och IoT (Internet of Things), men det krävs kompetens och vilja för att lyckas.

Claes Kugelberg (M), andre vice ordförande byggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons