Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan landsbygd ingen bra stad

Annons

Det har varit fokus på landsbygden den senaste tiden. Regeringen har kommit med positiva förslag som stärker landsbygden- höjda anslag i landsbygds- programmet, fortsatt satsning på bredband och ett stöd för lanthandel, samlingslokaler och fritids-sysselsättning för unga.

Regeringen vill också stärka konkurrenskraften för de två stora dominerande näringslivsgrenarna på landsbygden nämligen skog och jordbruk. Världens renaste jordbruk har det tufft och alla åtgärder har inte gått att ta betalt för på marknaden.

Här i Västerås har vi, på Centerpartiets initiativ, glädjande fått övriga alliansen och de röd/gröna att satsa på landsbygds-utveckling i form av Leader och en rejäl kommunal infrastruktursatsning på bredband. Vi har också öppnat möjligheten för våra bygdegårdar att kunna söka medel från Boverket, vilket kräver kommunal med- finansiering. Nu återstår ett mer permanent stöd för att inte bygdernas enda samlingslokaler skall tvingas stänga.

För att våra barn, gamla och sjuka ska få sunda och säkra livsmedel samt för att vi värnar vårt närodlade jordbruk har vi också på Centerpartiets initiativ fått gehör för att ställa hårda krav vid upphandling av livsmedel. Det handlar då i första hand om samma krav som Sveriges riksdag ställer på svenska bönder.

Positivt är att vi också i Västerås har satsat stort på biogas, som är ett ekologiskt samarbete mellan land och stad. Växtmassa och gödsel blandas med hushållsavfall och rötas och blir till energi för bilar och bussar och röt-resterna återförs till åkermarken.

För att möjliggöra för fler att bo på landsbygden har vi också kompromissat med de rödgröna för att få fler boenden utan krav på fördyrande detaljplaner. Vi kom dock inte ända fram då det gäller att undanta små bäckar och mindre åar i landskapet från strandskyddet.

Landsbygden ger således människorna mat, skogsråvara, energi, vackra boendemiljöer, turism och rekreation. Om detta inte fanns så blev stadsboendet rätt olidligt.

Därför är de satsningar som vi gör och som Centerpartiet vill se mer av rimliga och naturliga. Det är fortfarande så att våra skattepengar stödjer urbana miljöer långt mer än vår landsbygd, men med Centerpartiet så får vi en bättre balans.

Det som är bra för landsbygden kommer ju även stadsbon till del.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons