Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsäljning drabbar hyresgäster

Annons

I december 2005 tog styrelsen för det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer beslut om att sälja 800 lägenheter till AMF Pension. Vänsterpartiets representant i styrelsen var den enda som reserverade sig mot utförsäljningen.

Trots att det var en mycket omfattande affär fick inte stadens folkvalda kommunfullmäktige ta ställning i frågan. Beslutet fattades av bolagsstyrelsen som valde att inte lyssna på hyresgästernas oro och kritik.

Utförsäljningen försvarades i media av den dåvarande direktören Björn Dahlberg, som menade att försäljningen aldrig hade kunnat ske om man inte hittat en långsiktig ägare.

I en intervju med P4 Västmanland kallade han AMF Pension för en trygg och bra ägare med en långsiktig idé med sin verksamhet. Till VLT sa Dahlberg dessutom att han inte trodde hyresgästerna har några förändringar avseende hyresnivå och service att vänta.

Åtta år efter utförsäljningen av de allmännyttiga bostäderna har fastigheterna genomgått ett flertal försäljningar och haft flera olika fastighetsförvaltare.

För hyresgästerna på Karlavagnsgatan på Vetterstorp, vars bostäder i dag ägs av Rikshem, står nu lyxrenovering och chockhöjning av hyrorna för dörren. Enligt uppgifter i VLT kommer hyrorna att höjas upp till 79 procent.

Arga och besvikna hyresgäster i området har nu startat en namninsamling för att protestera mot den nya ägarens agerande. Hyresgäster som bott i området i över 40 år riskerar att inte ha råd att bo kvar.

Detta tragiska händelseförlopp väcker frågan om vem som bär det politiska ansvaret för den situation som hyresgästerna på Karlavagnsgatan hamnat i. Det väcker också frågan om det verkligen finns några andra långsiktiga ägare än allmännyttan.

Det var Socialdemokraterna som drev igenom denna och många andra försäljningar. Med facit i hand måste vi fråga om de har ändrat uppfattning eller om de kommer att fortsätta med privatiseringarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons