Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: En satsning på äldreomsorgen är nödvändig

I onsdags presenterade Vänsterpartiet sin vårbudget.

Annons
Äldreomsorg. Vänsterpartiet avsätter i sin budget tre miljarder kronor för att öka bemanningen inom äldreomsorgen.

Den innehåller en nationell satsning på äldreomsorgen som för Västmanland innebär 268 nya anställda bara inom demensvården. En plan för betydande kvalitetförbättringar och ökad personaltäthet föreslås.

Äldreomsorgen är den del av den kommunala välfärdsverksamheten som sedan 90-talskrisen har fått minst resurser. Det har lett till att närmare 100 000 personer, oftast kvinnor, har valt att gå ner i arbetstid eller helt låta bli att arbeta för att ha tid och ork att ta hand om sina anhöriga. Bristerna inom framför allt demensvården är så stora att det inte går att garantera en god och säker vård och omsorg av alla demenssjuka.

Samtidigt har regeringen drivit en aktiv politik för privatiseringar av gemensamma välfärdsverksamheter. Det medför att satsade skattepengar går till olika riskkapitalbolag i stället för att hamna i verksamheten. Vinsterna kommer från våra skattepengar. I privatiserad verksamhet är personaltätheten lägre, heltidsanställningarna färre och visstidsanställningarna fler. Det är så man får ut vinsten. Äldreomsorgen behöver i stället präglas av professionalitet, bra arbetsmiljö och löner, insynsmöjligheter och ett utrymme för de äldre att påverka innehållet i sin omvårdnad.

Vänsterpartiet avsätter därför i sin vår-budget tre miljarder kronor för att öka bemanningen särskilt inom demensvården. De kommuner som redan har en god bemanning, kan använda pengarna till andra delar av äldreomsorgen. Individuell om-vårdnad och social stimulans krävs för en god omvårdnad av människor som har drabbats av demens. Vi vill också att personer som bor på äldreboenden ska få möjlighet till två guldkantstimmar varje vecka. Det ska vara timmar då man får använda personalens hjälp till det man själv önskar. För Västmanland skulle dessa reformer innebära 268 nya heltidsjobb.

Till dem som i dag arbetar inom äldreomsorgen men saknar rätt utbildning riktar vi ett särskilt utbildningspaket. Ett sådant skulle höja statusen för yrket och kvalitén i verksamheten. Under utbildningsperioden går i stället arbetslösa med omvårdnadsutbildning in, som på så sätt får möjlighet att etablera sig i yrket.

Även hemtjänsten behöver ökade resurser. Stimulansmedel bör tillföras de kommuner som inför förenklade bedömningar när äldre behöver hjälp för olika serviceinsatser, med ett stort inflytande för de äldre över hur de vill använda tiden. Vi föreslår även ett tak på 100 kronor per timme för hemtjänsten för att minska de stora skillnaderna som finns mellan kommunerna. Man ska inte behöva avstå hemtjänst på grund av en alldeles för betungande avgift. Höjdpunkten på dagen för många äldre är måltiderna. Vi genomför därför ett matlyft i äldreomsorgen motsvarande 200 miljoner kronor per år. Hemtjänsten ska även kunna laga mat i hemmet när det önskas.

Förbättrad kvalité i äldreomsorgen skapar fler jobb och ökad sysselsättning i kommunerna. Det är en satsning som är nödvändig för de äldre och för kvinnors livsvillkor.

Ulla Andersson (V), Ekonomisk-politisk talesperson

Eva Olofsson (V), Äldrepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons