Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: En socialt hållbar bostadspolitik

Annons

För Vänsterpartiet är utgångspunkten i bostadspolitiken att alla människor har rätt till en bostad och att politiken ska bidra till integration och social sammanhållning. Under de gångna fyra åren har bostadspolitiken tyvärr haft en helt annan inriktning. 40 000 allmännyttiga lägenheter har sålts ut. På punkt efter punkt har regeringen valt att missgynna dem som bor i bostads- och hyresrätt.

Vi vill utveckla de kommunala bostadsföretagen i stället för att avveckla dem, möta bostadsbristen med ökat byggande och har som målsättning att fördubbla byggandet av hyresrätter. En rödgrön regering att driva på nyproduktionen av prisvärda och energisnåla hyresrätter med hjälp av ett nytt investeringsstöd.

Vi vill också införa ett rot-stöd som även gäller flerfamiljsfastigheter så att det blir lättare att renovera gamla byggnader. Fastighetsskatten för hyres- och bostadsrätter sänks enligt rödgrön överenskommelse.

I Västerås har högeralliansen ombildat 451 hyreslägenheter till bostadsrätter, de allra flesta av dem i centrum. Denna utarmning av allmännyttan gör bostadsförsörjningen svårare.

Samtidigt skapar denna privatiseringsvåg av bostäder en tuffare bostadsmarknad för den som inte vill eller har möjlighet att ta stora banklån för att skaffa en lägenhet. Därför vill vi se ett totalstopp för ombildningar.

De borgerliga partierna har vid upprepade tillfällen fört fram att de, trots ointresse från de boende, vill låta ombilda hyresrätter i Västerås yttre stadsdelar. Det har även påståtts att detta skulle främja integrationen, men det område där jag själv bor, Råby, domineras redan i dag av bostadsrätter. Och några privatiserade hyresrätter på Bäckby kommer inte höja statusen på området.

Framför allt blir inte de människorna som bor i själva lägenheten mer integrerade för att upplåtelseformen ändras. Det är ett helt befängt påstående från den borgerliga sidan.

Om vi verkligen vill motverka bostadssegregationen och skapa en stad som håller ihop måste vi bygga fler små bostads- och hyresrätter i stadsdelar som idag domineras av höginkomsttagare. Då möts människor med olika bakgrund i förskola, skola, i mataffären och i det lokala föreningslivet och vi får en ökad förståelse och kunskap om varandra.

Vasiliki Tsouplaki

kandidat (V) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons