Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: För en miljö-rättvis värld!

Ska rika människor i nord fortsätta att förbruka resurser motsvarande flera planeter, medan miljarder fattiga människor i syd bara leva på en dollar om dagen? Nej, det är inte rimligt och Vänsterpartiet vill i stället ha en värld byggd på miljörättvisa.-

Annons

Miljö- och klimatfrågor är intimt kopplade till klass och kön. I dag är det världens rika som utarmar jordens resurser och orsakar klimatförändringar. USA:s invånare släpper ut cirka 20 ton koldioxidekvivalenter/person. I Bangladesh är motsvarande siffra 0,5 ton CO2e per person. Sveriges invånare släpper ut 6 ton CO2e per person, vilket är bra mycket mer än i Kina (4,5 ton per person) eller i Indien (2 ton per person).

Men det är dessutom så att utvecklingsländerna kommer att få bära 75-80 procent av klimatför-ändringarnas skador och kostnader. Och 70 procent av världens fattigaste människor är kvinnor. Även i Sverige är det stor skillnad mellan mäns och kvinnors resursförbrukning. 40 procent av männens totala energianvändning går till transporter, jämfört med 25 procent för kvinnor. Kvinnor reser mer kollektivt och män äter drygt 25 procent mer kött än kvinnor.

Jorden erbjuder en begränsad mängd resurser som bör fördelas lika. Då resurserna är gemensamma ska inte storleken på plånboken avgöra om man ska ha ett bra liv eller inte.

Vänsterpartiet vill därför att FN:s klimatmöte i Köpenhamn beslutar att:

Kent Persson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Tanja Linderborg

före detta riksdagsledamot för västmanlands län

Stig Henriksson

kommunalråd, Fagersta

Juha Rundgren

oppositionsråd, Landstinget Västmanland

Andreas Trygg

kommunalråd, Köping

Jan Fransson

ledamot i miljönämnden, Köping

Vasiliki Tsouplaki

ledamot i kommunfullmäktige, Västerås

Peter Ekelund

ordförande, Vänsterpartiet Köping

Sten My Widhe

ledamot, distriksstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons