Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Lär av Eskilstuna och Alingsås

Det ska vara lätt att sortera rätt

Annons

Vänsterpartiet tycker att Västerås kan lära av andra om sopsortering. Foto: Staffan Bjerstedt

Vi slänger i genomsnitt runt 500 kg sopor per år och person i Sverige. Samtidigt som blir vi allt bättre på att sortera vårt avfall ökar den totala mängden på grund av allt högre konsumtion. För att på bästa sätt komma tillrätta med både klimatförändringar och annan miljöpåverkan behöver vi jobba på två fronter; förebygga uppkomsten av avfall och sortera det som ändå uppkommer bättre.

Vänsterpartiet menar att det idag är alltför krångligt att ta hand om de egna soporna på ett bra sätt. Många orkar då tyvärr inte göra rätt.

Det är också alltför stor skillnad mellan olika hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och villägares förutsättningar. Bor du i en av Mimers hyreslägenheter har du tillgång till miljöbodar nära hemmet där du kan lämna nästan allt. Bor du däremot hos en liten privat värd är risken stor att du måste ta dig iväg till en allmän insamlingsplats.

Förhoppningsvis kan du gå eller cykla dit men för många är avstånden och mängden sopor så stor att det blir till att använda bilen. Särskilt ont om insamlingsplatser är det i centrala Västerås.

Ska vi nå miljömålen så måste det bli enkelt för människor att göra rätt. Idag är det svenska systemet med delat ansvar mellan kommuner och förpackningsindustrin onödigt besvärligt.

Det gör att invånarna har svårt att veta vem som är ansvarig för vad. Troligtvis kommer det snart en förändring som gör kommunerna huvudansvariga för all insamling av avfall, oavsett om det är matrester eller förpackningar.

Vi menar att Västerås stad redan nu ska ta fram förslag som underlättar för invånarna att sortera. Vi ser till exempel hur grannkommunen Eskilstuna har jobbat med olika färger på soppåsarna.

Då kan du redan i hemmet lägga de olika typerna av avfall i olikfärgade påsar men du slänger sedan alla påsar tillsammans i en soptunna utanför dörren. Alltså inga transporter för dig som privatperson.

Sedan läser maskiner av färgen och sorterar ut de olika typerna av förpackningar, tidningar och så vidare i kommunens anläggning. Det skulle vara en bra modell för de områden där det inte finns mark tillgänglig för insamlingsplatser.

Vi har också sett en intressant modell i Alingsås kommun där villägare kan ha två större insamlingskärl till sin fastighet och där har man fack för alla olika fraktioner, till och med elavfall. Redan idag har ju de flesta villor två tunnor, en för restavfall och en för de bruna påsarna, men väldigt mycket måste man åka iväg med om man inte vill vara en miljöbov.

Tänk vad skönt att kunna sortera allt ute på tomten och inte behöva förvara en massa extra sorteringskärl i redan trånga kök eller skåp. Där har man dessutom klarat det utan att höja avgiften för sopabonnemanget.

När det gäller saker, kläder och möbler som kan återanvändas av andra vore det också en bra utveckling om allt kunde lämnas på Återbruken. Då kan allt köras på samma gång när det är storrensning hemma. Idag ser det olika ut på det olika Återbruken och risken är att saker som är hela kastas bort när man måste köra till flera olika platser.

Vänsterpartiet vill att Västerås stad genom kommunalförbundet Vafab tar sig an utmaningen att göra det lätt för alla västeråsare att göra rätt. Då kan vi tillsammans nå målen med ökad återvinning och skapa en bättre miljö för oss alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons