Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Mer personal behövs i äldreomsorgen

Annons

Vi har alla en relation till äldreomsorgen och därför berörs vi varje gång en larmrapport presenteras som visar på låg bemanning, orimliga arbetsvillkor eller direkta vård- och omsorgsskador. Återigen sticker Västerås ut i rankningar, vi är med bland de kommuner som har lägst bemanning inom äldreomsorgen, enligt tidningen Kommunalarbetaren.

Trots statliga satsningar under 2015–2016 på över 42 miljoner kronor ligger Västerås på snittet med 4,5 boende per personal. Denna låga bemanning kan inte få fortsätta. Det är dags för en skärpning helt enkelt. Kommunen behöver ta sitt ansvar och möta upp de statliga satsningarna. Därför har vi från Vänsterpartiet under denna mandatperiod föreslagit satsningar på mer personal i äldreomsorgen, något som majoriteten (S, MP, KD, C) röstat ner.

I dagsläget finns det inga nationella riktlinjer kring vad som är en tillräcklig bemanning på ett äldreboende. Ändringen i Socialtjänstförordningen som säger att det ska finnas tillgång till personal dygnet runt, som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp, har inte fått någon effekt enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Skrivningen blir allt för diffus och tolkningsbar. Våra äldre förtjänar en trygg och säker vård, därför är det på tiden att ett krav på minimibemanning införs i äldreomsorgen.

Alla har rätt till en trygg och säker äldreomsorg efter behov. Personalen måste ha möjlighet att hinna göra mer än bara det basala. Gå en promenad, sitta ner och prata och kanske bläddra i ett fotoalbum tillsammans. Lära känna de äldre och ge dem stimulerande vardag. Så ser det inte ut idag i Västerås.

När det nu visar sig att Västerås har bland den lägsta bemanningen i landet måste det bli en väckarklocka för övriga partier i Västerås. När kommer majoriteten (S, MP, KD, C) att svara upp och göra de satsningar som faktiskt behövs för att alla äldre ska få en god och trygg omsorg? Vilken bemanning anser äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (S) är rimlig på våra äldreboenden i Västerås?

Vasiliki Tsouplaki (V) Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons