Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad då - åldringsvård?

Det går faktiskt att ha en politik med vettig åldringsvård, skriver Gunnar Aldén, civilingenjör och kyrkomusiker, Sandviken.

Annons

Den svenska åldringsvården tycks ha kollapsat. De som handlägger åldringsvården i Sala kommun uppvisar total inflexibilitet, komplett brist på empati och fullständig ignorans av socialtjänstlagen. I Sala kommun har man ambitionen att alla äldre ska bo kvar i sina hem - till varje pris. Det spelar ingen roll om det finns ett verkligt och stort behov hos en äldre person av att få komma till ett särskilt äldreboende. Så länge personen andas och kan meddela sig ska han eller hon bo kvar hemma. Punkt, slut.

Det spelar heller ingen roll om det finns lediga platser på äldreboendet. Den enda måttstock som kommunen tycks gå efter är hur mycket hemhjälp som personen utnyttjar. Om den gamla har ett behov, som kan ha kommit snabbt, tar inte kommunen någon hänsyn. Man tittar i sin statistik och ser att personen inte har tillräckligt mycket hemhjälp. Slutsatsen blir då att personen inte kan få komma till ett äldreboende. Punkt, slut.

Det spelar ingen roll om den gamla är en sådan person som till varje pris har velat klara sig själv så länge det varit möjligt och därför inte har begärt någon hemhjälp, eller att de anhöriga har hjälpt till med många tjänster, som kommunens hemhjälp annars (kanske) skulle ha gjort. När man pratar med folk som bor i kommunen hör man alltid att ..."Nej, till äldreboendet kommer man inte förrän man precis är på väg att dö." Bra åldringsvård? Ja, vad tycker ni?

Nyligen har det kommit en lag om att man inte får ha levande fisk, till exempel mört, som bete. Om jag också har förstått en annan lag rätt, säger den - eller om det nu är ett förslaget - att vissa djur har rätt att få komma ut varje dag. Det har också pratats om ensamma hästar. Hur är det med äldre människor? Har de rätt att få komma ut varje dag? Nej, inte enligt lagen. Vore det inte lika viktigt att människan ska ha motsvarande rimliga rättigheter som djuren? Vad tycker ni?

I socialtjänstlagen står bland annat följande:

l Kap 1 § 1. Samhällets socialtjänst....skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.

l Kap 5 § 4 Socialnämnden skall verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden.....

l Kap 5 § 5....Kommunen skall inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.

Om det finns en äldre person, som vill komma till ett äldreboende och både den gamla och de anhöriga anser att det är nödvändigt att den gamla får komma till ett äldreboende, vem är det då som bedömer om det ska få bli så eller inte? Jo, kommunen. Enväldigt. Då enbart med måttstocken utnyttjad hemhjälp som bedömningsgrund - ingenting annat.

Det spelar ingen roll om den gamla personen inte kan sköta sin hygien, betala räkningar, hålla ordning i kylskåpet, ta sina mediciner på ett riktigt sätt, eller alla andra saker som måste fungera för att kunna leva på ett tryggt och bra sätt. Det spelar heller ingen roll om de anhöriga bor i en annan del av landet. Följer kommunen det som står i lagen? Vad tycker ni?

Att anhöriga ska behöva tjata, bråka och gråta hos handläggare för att få hjälp med sina gamla föräldrar, som inte kan klara sig längre med att bo hemma, är en skam för den så kallade svenska välfärden och för Sala kommun. Det tycks ha blivit så i vårt samhälle nu att det enda som biter på makthavarna är hotet och drevet från medierna. Det finns många exempel på det under de senaste åren. När det blir reportage i tv och tidningar som visar på olika missförhållanden - vips, då brukar det hända saker. Då gäller plötsligt socialtjänstlagen igen, när kommunen och tjänstemän i kommunen har blivit uthängda i medierna.

Nej, bästa politiker och makthavare i Sala kommun. Vet hut! Vet sjufaldigt hut! Ni är faktiskt ansvariga för att vården för de riktigt gamla och behövande i praktiken har kollapsat i er kommun. Är ni stolta över det? Hur tänker ni själva göra när det är er tur att knacka på dörren till äldreboendet? Har ni funderat på det?

Vore det inte bättre att administrera en politik som gör att människor är tillfreds med samhället? Åk till Fagersta och gör ett studiebesök där! Ni har mycket att lära av dem, oavsett vilka politiska åsikter ni förfäktar. Det går faktiskt att ha en politik med vettig åldringsvård.

Gunnar Aldén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons