Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Kulturen?

Annons

Våra politiska motståndare ger ofta uttryck för att kultur är flärd och lyx och ifrågasätter "subvention" av kulturinstitutioner och till och med avgiftsfria lån och minimikrav på ett bibliotek i varje kommun. Vi socialdemokrater opponerar oss mot det sättet att tänka. En kommun utan levande kultur- och fritidsverksamhet blir en grå kommun som tappar utvecklingskraft.

Vi accepterar inte när man ser kulturen bara som grädde på moset och ställer den mot andra kommunala verksamheter. Om vi i stället jämför de så kallade kärnverksamheterna med kroppens livsviktiga organ och vårt blodomlopp så menar vi att kulturen är det som syresätter blodet och ger delarna liv så att de kan fungera, växa och utvecklas. Kulturen är en av grundpelarna för en livaktig demokrati och ett samhälle där människor vågar ifrågasätta och föra debatt.

Moderaterna tycks tro att det bästa för kulturen vore om den fick konkurrera på marknadens villkor. Om så vore skulle ett barn fött i Norrlands inland inte ha sett skymten av vare sig bibliotek, museer eller teater. Vi västeråsare skulle få betala för att låna böcker på biblioteket och en biljett till teatern eller museet skulle kosta så mycket att det i princip skulle vara omöjligt för en vanlig familj att ta del av deras verksamhet.

I moderaternas Sverige ska kultur inte vara för alla. Utan bara för dem som har råd att betala. Vi vill att fler västeråsare ska upptäcka och ha möjlighet att delta i kulturen. Den måste vara tillgänglig och alla måste ges möjlighet att ta del av det som erbjuds.

Vi tycker att du ska fundera över om du vill betala en avgift nästa gång du lånar en bok på biblioteket eller om du tror på ett Sverige och ett Västerås där kultur är tillgängligt för alla och spelar en avgörande roll i utvecklingen av det samhälle vi tillsammans lever i.

Maria Öberg Molin

Isabelle Sannestedt

Vi accepterar inte när man ser kulturen bara som grädde på moset, skriver Maria Öberg Molin (s), ordförande för kultur och fritidsnämnden i Västerås och Isabelle Sannestedt (s), riksdagskandidat och ledamot i kultur och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons