Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad menar Persson och Lithammer?

Annons

Kommunstyrelsen beslutade nyligen föreslå kommunfullmäktige att skjuta till 6,5 miljoner kronor för att minska effekterna av regeringens neddragning inom vuxenutbildningsområdet. Västeråsalliansen gör detta för att mildra omställningen samt för att kunna anpassa verksamheten i en takt där så få personer som möjligt drabbas. Satsningen är också viktig för att fler ska kunna lämna bidragsberoendet och gå vidare till egen försörjning. Arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar, men Västerås har tagit ett ansvar för att stötta olika insatser för att få ner arbetslösheten, och inte minst ungdomsarbetslösheten.

Efter att de öronmärkta statsbidragen gick in i den kommunala "påsen" är det sedan upp till kommunen att själv bestämma hur mycket man vill satsa på vuxenutbildning. Folkpartiet och övriga partier i Västeråsalliansen har även för 2007 valt att destinera dessa medel till vuxenutbildningen. Samtidigt finns det ett behov av att se över vad vi erbjuder för utbildningar, hur kvaliteten ser ut och om utbudet motsvarar arbetsmarknadens behov.

I VLT den 25 november skriver oppositionens Ulla Persson (s) och Per Lithammer (v) att "principiellt är vi emot att kommunen tar över ett statligt finansieringsansvar", men att de för denna gång ställer sig bakom Västeråsalliansens prioritering. Min tolkning blir då att de egentligen inte gillar att Västerås stad går in och satsar kommunala medel på vuxenutbildningen.

Satsning på kommunal vuxenutbildning är upp till kommunen, och dessa satsningar är helt och hållet beroende av arbetsmarknadsläget i regionen. I utbildningsnämnden får jag i stället kritik av företrädare för samma partier - vänsterpartiet och socialdemokraterna - för att regeringen drar ner anslaget och varför Västeråsalliansen inte skjuter till hela summan för 2007, det vill säga 12-13 miljoner kronor. Det är intressant att se hur företrädare för samma partier agerar i de olika kommunala nämnderna.

Västeråsalliansens satsning på vuxenutbildningen ska i huvudsak gå till prioriterade målgrupper, det vill säga elever som inte har kunskaper motsvarande grundskolan samt svenska för invandrare. Sedan är det upp till kommunen om man vill satsa på annat. Det vill vi genom att prioritera yrkesinriktade kurser och språkstudier som underlättar för fler personer att kunna gå vidare till utbildning, praktik eller ett arbete. Målet med vår satsning är att den enskilde ska kunna försörja sig själv och inte tvingas leva på bidrag. Vår satsning på ett nytt Jobbcenter är också en del av de åtgärder som vi stöttar för att färre ska leva på försörjningsstöd, men ytterst är det arbetsmarknadsläget som avgör hur vi lyckas.

Det är positivt att socialdemokraterna och vänsterpartiet vill utreda vuxenutbildningen, här finns en politisk enighet. Det vore ändå på sin plats att få ett förtydligande från oppositionspartierna om deras syn på att kommunen satsar på vuxenutbildningen.

Roger Haddad

Målet med vår satsning är att den enskilde ska kunna försörja sig själv och inte tvingas leva på bidrag, skriver kommunalrådet Roger Haddad (fp), Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons