Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad menar vänsterpartiet med friskolor?

Annons

Vänsterpartiet skriver i sina olika valbroschyrer om sin syn på skolan.

Det handlar om allt ifrån avveckling av friskolor till att förbjuda läxor - förslag som enligt oss moderater vore allt annat än utvecklande för skolan.

Friskolereformen har lett till att alla har möjlighet att välja gå i friskola, oavsett inkomst. Det kostar inget och det är eleven som väljer i vilken skola han eller hon vill gå i. Det är utvecklande även för den kommunala skolan.

Det är viktigt att det finns alla olika typer av skolor men att de är gemensamt finansierade eftersom det är vårt gemensamma ansvar att det finns en bra utbildning i Västerås. I stället för att förbjuda och begränsa skall vi välkomna och uppmuntra, uppmuntra de goda exemplen som finns i Västerås så att fler skolor får en positiv utveckling.

Detta är tvärt emot vänsterpartiets politik. Här är några exempel:

*"Grundskolan ska vara sammanhållen, där eleverna inte väljer specialinriktning tidigt i livet? Vi vill avskaffa betygen, eftersom de styr mot ytliga kunskaper som är lätta att mäta och som inte sätts in i något sammanhang? Skolan ska vara kompensatorisk så att skillnader i elevernas bakgrund motverkas och inte har någon betydelse för utbildningen. Därför anser vi att skolarbetet bör göras på skoltid med stöd och hjälp av lärare. Läxor förutsätter att eleven kan få stöd och hjälp i hemmet och det får inte alla." (www2.vansterpartiet.se)

*"Friskolor blir allt vanligare i dag. En del större utbildningsföretag siktar till och med på börsintroduktion. Vi ser med stor oro på en utveckling där utbildning - en demokratisk rättighet! - mer och mer blir en handelsvara." (16 punkter för ett rättvisare Västerås.)

Förslagen handlar om att begränsa, inte uppmuntra. De handlar om att förbjuda läxor i stället för att införa läxhjälp. De handlar om att ta bort betyg, i stället för att föreslå hur man ska göra för att fler elever får godkända betyg.

Självklart skall det vara tillåtet med läxor. Alla är vi olika och behöver olika tid för vårt lärande. Då behövs läxor, som man också skall kunna få hjälp med under tiden som man till exempel är på "fritids".

Vänsterpartiet i Västerås har fått ett nytt förstanamn på sin lista till kommunfullmäktige, Per Lithammer, och vi skulle vilja ha ett svar från honom på följande frågor:

1. Kommer friskolorna som finns i Västerås att få leva vidare och utvecklas om vänsterpartiet får bestämma?

2. Skulle det bli fler friskolor som fick etablera sig om vänsterpartiet får bestämma?

3. Kommer läxor att bli förbjudna i Västerås om vänsterpartiet får bestämma?

Elisabeth Unell

Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons