Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägra bli slav under alkoholen

Annons

Rubriken på VLT:s artikel "Fredag - dags att bli full igen" (15 oktober) kunde lika gärna ha varit "Fjortisfylla för förödande framtid." Den berörde ett av våra stora framtidsproblem. Den som är beroende är tyvärr aldrig fri. Ökad alkoholkonsumtion hos allt yngre åldersgrupper gör fler till slavar under lasten.

Starka krafter vill underminera vår framtida frihet genom att i girighet vid tidig ålder söka skapa beroende via bland annat alkoläsk och alkoglass. Den alkoholstarka cidern i England visade sig tidigare vara en farlig fälla för framtida beroende med minskad framtidsförmåga att försörja sig själv och

tidigare död.

Av tio som börjar dricka före 15-årsdagen riskerar fyra framtida missbruk. Sker debuten vid 20 år löper var tionde samma risk med en glidande skala däremellan.

En växande kropp är skör. Hur det ofödda barnet som har mammans promillehalt i blodet påverkas framgår inte av källan till nämnd riskbedömning - en stor undersökning av NHI (en amerikansk motsvarighet till Sveriges folkhälsoinstitut) med 27 000 deltagare. En mindre undersökning i Dalarna visar samma tendens. Den pekar på att antalet missbrukare kommer att fördubblas med dagens sjunkande ålder för alkoholdebut.

Det är därför viktigt att ungdomar genomskådar dessa gillrade fällor och vågar ställa upp i frihetskampen mot drogberoende samt därmed vill vårda miljön i våra innersta landskap. Att vara vaken är viktigt. Även att dagen efter veta vad man sagt och gjort samt om upplevelserna varit angenäma eller otrevliga. Vi behöver därför vara medvetna utan ett bedövat omdöme. Den som aldrig brukar kan inte bli missbrukare.

Inkubationstiden till missbruk är ofta lång, vilket kan förklara att flickan i fredagsartikeln avfärdar fyllerifakta som skräckpropaganda. Förhoppningsvis finns förnuftiga ungdomar som förstår undertecknads budskap: "Att våga välja en drogfri framtid är en häftigare utmaning än att söka utröna hur mycket man tål eller om man hör till den ökande andel av brukarna som blir framtida missbrukare." Vi bör vara rädda om det enda liv vi har.

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons