Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden kräver färre och större kommuner

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar. Med ett sviktande skatteunderlag ska allt fler äldre få tillgång till god vård och omsorg.

Annons

Skolorna ska hålla hög kvalitet och förskolan utvecklas. Ska kommunerna lyckas leverera den välfärd och service som efterfrågas krävs en effektiv användning av våra gemensamma skattemedel. För att klara detta krävs en kommunreform.

Kommunerna har ett komplext uppdrag. De tjänstemän med juridisk, ekonomisk och annan samhällsvetenskaplig kompetens som jobbar i medborgarnas tjänst spelar en nyckelroll för en väl fungerande samhällsservice.

De arbetar med att ta fram underlag och verkställa politiska beslut, se till att den nationella lag- stiftningen följs och de sköter upphandling och utvärdering av den kommunala servicen. Med rätt person på rätt plats ökar förutsättningarna för att skattepengarna används väl.

En undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Jusek visar att medlemmar som arbetar i privat sektor inte lockas av offentlig sektor. Nära sex av tio säger att det inte är troligt att de under sitt yrkesliv kommer att arbeta i offentlig sektor.

Ett av de främsta skälen är de låga lönerna. Juseks lönestatistik visar också att högre chefer inom kommunerna bara har 78 procent av lönerna jämfört med högre chefer i privat sektor.

Men lönen är inte ensamt avgörande för att kommunerna ska kunna locka fler akademiker. I Sverige har totalt 25 procent av befolkningen mellan 25-64 år minst tre års eftergymnasial utbildning. Så ser läget inte ut för många kommuner.

I Västmanlands län har till exempel Norberg och Surahammar bara 11 procent av befolkningen minst tre års eftergymnasial utbildning. Bristen på akademiker skapar problem vid rekrytering av kvalificerade personer som kan ansvara för styrning och ledning i kommunerna.

För att klara framtida utmaningar krävs större och färre kommuner. Det skulle underlätta kompetensförsörjningen inom kommunerna.

Större arbetsmarknadsregioner skulle göra att det blir lättare för företag att etablera sig. Resurser frigörs som kan användas till förbättrad kvalitet i välfärd och service. Med större kommuner skapas även bättre förutsättningar att nå likvärdig kommunal service i hela landet.

Trycket att slå ihop kommuner har ökat på senare år och utvecklingen lär accelerera i takt med att redan små kommuner krymper befolknings- mässigt. Civilminister Stefan Attefall vill se färre kommuner men förlitar sig på att de på frivillig väg ska gå samman för att bli större och starkare.

Samma hållning har präglat tidigare regeringar. Men kommunerna kan inte själva lägga det stora pusslet. Regeringen måste leda den utvecklingen. Därför är det hög tid för en genomgripande kommunreform.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons