Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfriheten måste öka, inte minska

Annons

Regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson (s) föreslår föga förvånande mer tvångsfördelning av föräldraförsäkringen. Föräldrarna ska få än mindre att säga till om i beslutet hur tiden med barnen fördelas. Det är "det mest effektiva sättet att få fler pappor att ta föräldraledigt".

Tvång som effektivt styrmedel, med andra ord. Tunga organisationer i den socialdemokratiska sfären som LO, Broderskap och socialdemokratiska kvinnoförbundet har redan tagit ställning för kvotering, liksom Jens Orback (s) och vänsterpartiet.

Vi kristdemokrater säger bestämt nej till tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Det första skälet är att föräldrar har rätt att själva få bestämma över såväl tid med barnen som arbetstid. När offentliga stöd utformas ska de så långt som möjligt respektera denna rätt. Staten har redan gjort alltför många intrång i den privata sfären och begränsat handlingsutrymmet, det får inte gå ännu längre. Vi vill inte ha Göran Persson vid köksbordet. Och han ska definitivt inte fälla avgörandet.

Det andra skälet är att kvotering inte tar hänsyn till det enskilda barnet. Barn är olika och föräldrarna är i allmänhet de som bäst vet vad just deras barn behöver. Stöd ska hjälpa, inte stjälpa. Vi ska stödja, inte styra, föräldrarna i deras uppgift att tillgodose barnets behov. Att kvoteringsförespråkarna sällan nämner barnen och deras behov är typiskt.

För det tredje tar kvotering inte hänsyn till den enskilda familjens situation. Familjer har olika ekonomiska förutsättningar. Att tvinga pappor eller mammor att vara hemma innebär för vissa familjer stora ekonomiska påfrestningar. Egenföretagare och studerande är två grupper som drabbas hårt då det ofta är omöjligt för en part att ta ut föräldraledighet. Tvångsfördelningen kan stjälpa hela familjeekonomin.

Debatten om föräldraförsäkringen har också fått en olycklig inriktning. Fokus ligger nästan uteslutande på en viss form av jämställdhet som mäts i kronor och ören. Visst är det viktigt, men karriär och lön är inte allt.

Barnen och deras behov ska sättas i centrum för utformningen av föräldraförsäkringen och den övriga familjepolitiken. För att fler pappor ska vara föräldralediga vill vi kristdemokrater arbeta med uppmuntrande attityder, bygga ut föräldraförsäkringen och lagstifta mot diskriminering av föräldralediga. Det ska bli lättare att vara förälder, större valfrihet och smidigare att kombinera föräldraskap och arbetsliv, när det passar barnen.

Barn är olika, föräldrar är olika och detta måste respekteras. Makten måste flyttas från socialdemokraternas sammanträdesbord till familjernas köksbord. Valfriheten måste öka, inte minska.

Göran Hägglund

Maria Larsson

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons