Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet ger avtryck i budgeten

Annons

Budgetuppgörelsen mellan de tre samarbetspartierna är klar och samarbetet forsätter. I borgerliga media har detta föranlett en mängd skriverier med huvudtemat om det förskräckliga i att socialdemokraterna har tvingats göra eftergifter åt de två övriga samarbetspartierna.

Och naturligtvis är det så. Socialdemokraterna har fått ge vika i vissa avseenden. I ett samarbete gäller det att ge och ta och ingen kan själv diktera villkoren.

Anledningen till att vänsterpartiet gick in i ett trepartisamarbete var ju att vinna fördelar och att vrida politiken till vänster. Fokus för samarbetet har varit 121-punktsprogrammet och uppfyllandet av det har funnis med i diskussionerna hela tiden.

För vänsterpartiets del har de viktigaste utgångspunkterna i budgetförhandlingarna hela tiden varit en satsning på kommunerna, sysselsättningsskapande åtgärder och åtgärder för en bättre miljö. Vi har all anledning att vara nöjda när det gäller hur alla dessa delar tillgodosetts i uppgörelsen.

I slutspurten fick vi igenom ytterligare 2 miljarder till kommunerna. Stödet till kommunerna i årets budget är troligen den största satsning som gjorts på kommunsektorn mellan två år. Vi fick dessutom gehör för en mängd andra krav som vi drivit länge till exempel att utlänningsnämnden läggs ner, biståndet höjs till en procent av BNI och att taket i föräldraförsäkringen höjs. Vi har också lyckats blockera eller omförhandla en rad för oss oacceptabla förslag.

När det gäller skattesänkningar så lyckades vi begränsa dem och även få gehör för att de får en annan fördelningsprofil och gynnar låginkomsttagare i högre utsträckning. Det blev inte heller någon höjning av högkostnadsskyddet eller försämringar för sjuka och arbetslösa.

Däremot hade vi av besparingsskäl kunnat avstå från en del andra reformer.

Hade inte vänsterpartiet funnits med i förhandlingarna så hade troligen utfallet blivit helt annorlunda.

Så naturligtvis har vi påverkat och gett avtryck i nästa års budget. Till förskräckelse för en del men till välsignelse för många.

KARIN THORBORG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons