Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet missuppfattar investeringsskyddet

Så länge lagen gäller lika för alla företag kan riksdagen fatta vilka beslut den vill efter ett frihandelsavtal EU/USA.

Annons

Linn Wegemo från Vänsterpartiet oroar sig den 16 april för att handelsavtalet mellan EU och USA skulle sätta upp hinder för demokratiskt fattade beslut.

På det området kan Wegemo och Vänsterpartiet dock känna sig helt trygga. De har missuppfattat vad investeringsskyddet i den typen av avtal handlar om.

Självklart kommer inte företag kunna stämma länder för att deras lönsamhet försämras på grund av ändrad lagstiftning, exempelvis att som Vänsterpartiet vill avskaffa privata utförare i offentlig sektor. Investeringsskydd finns i tusentals internationella avtal och något sådant har aldrig hänt. I princip innebär investeringsskyddet att utländska företag är skyddade mot konfiskation eller att bli diskriminerade jämfört med inhemska. Så länge lagen gäller lika för alla kan riksdagen (eller Europaparlamentet) fatta vilka beslut de vill.

De tre fall Wegemo nämner är dåliga exempel. När det gäller fallet med Slovakien som fick betala skadestånd till ett holländskt bolag hade slovakiska staten brutit mot sin egen grundlag. Det konstaterades av Slovakiens egen, nationella, högsta domstol. Att företag kompenseras när myndigheter begår brott förefaller rimligt.

När det gäller Philip Morris handlar det inte om varningstexter eller framtida vinster. Australiska staten vill bestämma hur förpackningarna i sin helhet skall se ut. Bedömare menar Philip Morris inte kommer att vinna målet. I Sverige vore en sådan lag närmast omöjlig. Vår tryckfrihetslagstiftning skyddar företag mot så långtgående ingrepp i deras rätt att utforma förpackningar eller reklam.

När det gäller Vattenfall är företaget ingen vanlig aktör på den tyska marknaden utan ett verktyg för Tysklands energipolitik. När tyska staten plötsligt helt ändrar strategi är det rimligt att Vattenfall kompenseras. Ägarna till Barsebäck kompenserades av svenska staten för sina förluster när kraftverket stängdes i förtid.

Ingen av dessa tre fall har att göra med att marknadsförutsättningarna i största allmänhet förändrades. Kort sagt verkar Wegemo och Vänsterpartiet ha missuppfattat vad investeringsskydd i handelsavtal innebär. Det vore synd om den typen av missförstånd skulle sätta käppar i hjulet för ett i grunden mycket positivt avtal mellan EU och USA.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons