Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: Har vi apotek vi kan lita på ?

Annons

Den borgerliga regeringen gjorde landets apotek till en handelsvara bland andra bara för några månader sedan. Enligt socialminister Göran Hägglund (KD) skulle priserna bli lägre, tillgängligheten öka och alla skulle bli nöjda med den nya ordningen.

Och mycket riktigt, en del större orter har begåvats med fler apotek. Men var och en av dem tycks saluföra läkemedel utifrån ett begränsat sortiment och lager. Inte ens Centrallasarettets apotek i Västerås ser till att ha hyggligt vanliga läkemedel på lager utan ber den behövande att vänta tills en beställning levererats någon dag senare eller vända sig till något annat apotek.

Ett mycket oroväckande exempel på allt detta är det enda och kommersialiserade apoteket på en liten ort i länet. Ett vanligt receptfritt läkemedel efterfrågas på en onsdag. Detta är slut och måste beställas med leverans på fredag.

På måndag efterfrågades samma läkemedel av samma person. Detta hade hunnit bli slutsålt och måste beställas. Sak samma gällde ytterligare ett relativt vanligt men receptbelagt läkemedel.

Ska de behövande beställa sina läkemedel burk för burk? Ska de behövande räkna med att göra minst två besök till apoteket för att få sin medicin, först för att göra en personlig beställning och sedan för att hämta ut densamma?

Ingen skugga ska falla på personalen som arbetar på respektive apotek. Regeringen, med socialministern i spetsen, har fullt medvetet kommersialiserat en livsviktig samhällsfunktion och därmed, fortfarande fullt medvetet, skapat en intressekonflikt mellan medborgarnas behov och det kommersiellt gångbara.

En kommersiell verksamhet agerar utifrån ett vinstperspektiv. Det verkar vara mer lönsamt för ett apotek på en liten ort att låta kunden göra fler besök än att lagerhålla vanliga mediciner.

riksdagsledamot (V) för Västmanlands län

Kent Persson

ordförande, Vänsterpartiet Västmanland

Hans Jansson

oppositionsråd (V) i Landstinget Västmanland

Juha Rundgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons