Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: Patienter ska inte sorteras efter inkomst

Sverige kommer nästa år att få sitt första privata barnsjukhus.

Annons

Föräldrar ska kunna köpa tillträde till den hälso- och sjukvård som erbjuds på sjukhuset genom att ansluta sig till en försäkring.

Har du råd att betala kan du alltså betala dig förbi de eventuella köer som tyvärr finns på vissa håll. Istället för en likvärdig vård som utgår efter behov, går vi successivt mot ett samhälle där plånbokens tjocklek avgör vilken vård du får.

Denna utveckling representerar ytterligare en del i det systemskifte som vårt svenska samhälle just nu genomlider. Den förra regeringen drev igenom den så kallade stopplagen, som förhindrade etableringar av fler privata sjukhus i Sverige, men en av de första saker den nytillträdda borgerliga regeringen gjorde var att riva upp denna lag. Detta är naturligtvis ett mått på hur viktig frågan om fler privata sjukhus är för dem.

Vänsterpartiet har upprepade gånger dels visat på att denna utveckling var på gång, och dels poängterat det orättvisa och förkastliga i att välbeställda kan köpa sig snabbare, och kanske till och med bättre, vård. Vi har lika många gånger, ofta hånfullt, blivit försäkrade om att detta inte skulle ske.

Privata sjukhus, till och med försäkringsfinansierade, med mottagning för vuxna finns tyvärr redan i Sverige. Men hälso- och sjukvård för barn har hittills varit fredad vad gäller sådana här initiativ. Man har sett alla barns lika värde som en ledstjärna; vid liknande sjukdomstillstånd ska inget barn prioriteras framför ett annat. Får den nuvarande utvecklingen fortsätta är detta solidariska system snart bara ett vackert minne; en svallvåg i borgerlighetens bakvatten.

Under det senaste mötet med landstingsfullmäktige lyfte vänsterpartiet farhågan om att en liknande utveckling skulle kunna initieras i Västmanland. Landstingsrådet Magnus Edlund (m) viftade, som så många andra borgerliga politiker före honom, bort oron. Däremot framkom det att han i grunden var positiv till detta initiativ.

För honom var det inte fel att föräldrar "sparade in på en utlandssemester" något år för att betala försäkringen till privata barnsjukhus.

Hur många familjer med en normal inkomst som har möjlighet att följa hans tips framgick inte.

Det är nu dags att de som står upp för en solidariskt finansierad hälso- och sjukvård som är till för alla

reser sig och säger ifrån. Vi måste med gemensamma krafter bromsa en utveckling som, trots garantier om motsatsen, alltmer liknar det amerikanska sjukvårdssystemet. Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera att man sorterar patienter, framför allt barn, utifrån inkomst eller förmögenhet!

Juha Rundgren

Oppositionsråd

Stefan Kudryk

Politisk sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons